458130
458130
458130
458130
458130

Hrvati mahom 'bježe' u njegovu zemlju, on je doselio u Hrvatsku

  • , 23.11.2016., 19:40
  • Autor:
  • komentara

Da mladi iz Hrvatske, posebice Osijeka i Slavonije, odlaze trbuhom za kruhom i boljim životom u Dublin i druge irske gradove, to više nije vijest. Ali jest kada Irac dođe živjeti i raditi u Hrvatsku.

 
 
 
 
 
Foto: Paul O'Grady/Facebook
Foto: Paul O'Grady/Facebook

Paul O'Grady već 15 godina živi u Hrvatskoj, a svojim životnim i profesionalnim iskustvom predstavlja antipod današnjem iseljavanju mladih iz Slavonije u Irsku, najčešće u metropolu Dublin.

"Preselio sam se iz Dublina u Hrvatsku 2002. godine. Sa suprugom, koja je inače iz Pule, i djecom, živim u Vodnjanu. Došao sam jer smatram da je ovdje bolja kvaliteta života. Ako novac nije najvažniji motiv u životu, onda Hrvatska doista može biti ugodna zemlja za življenje. Da je lako, nije, ali na život treba gledati pozitivno. Zato održavam predavanja i radionice za učenike ", priča O'Grady za Glas Slavonije.

"Čovjek mora ostati pozitivan"

Svjestan je da svi krajevi Hrvatske nisu jednako razvijeni i da nije isto živjeti u Istri i Slavoniji.

Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zato joj treba pomoći da ide dalje tako da život u ovom dijelu Hrvatske postane kvalitetan. No, ne smijemo samo čekati, nego sami moramo nešto poduzeti. Ni meni nije bilo lako kada sam došao u Hrvatsku. Nisam znao jezik, nisam imao novca, ni stan, ni kontakte, ali uspio sam. To znači da je moguće, ali prije svega čovjek mora biti pozitivan. Tu posebno mislim na mlade i zato sam došao kako bih tu poruku prenio mladim Osječanima”, kaže Paul O'Grady.

"Nije ni u Irskoj lako"

Svjestan je da mladi iz Hrvatske masovno odlaze u Irsku. No, upozorava, nije ni tamo lako, i dodaje: “Potrebno je mnogo rada i truda te profesionalnog odnosa prema poslu. I Irci su nekada masovno odlazili u Ameriku, no kada je Irska gospodarski ojačala, mnogi su se vratili kući. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj”.

Rođen je 1975. godine u Dublinu, maturirao je na Blackrock College Dublin kao jedan od najboljih, diplomirao je, a potom završio master studija arhitekture pri University College Dublin, prošao brojne specijalizacije iz psihologije, poduzetništva, menadžmenta, ima više od 12.000 sati poduke iz engleskog jezika, novinar je i vlasnik i direktor tvrtke Celtis Leadership Education and ocahing, osnivač i vlasnik plesne škole Irish Maiden, autor knjige “Ja tata iz Irske” (2012.), organizator festivala St. Patrick's day, osnivač udruge Hrabrost za djecu i mlade s posebnim potrebama, bavi se izvozom maslinovog ulja, autor brojnih projekata.

 

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se