458130
458130
458130
458130
458130

Hrvati mahom 'bježe' u njegovu zemlju, on je doselio u Hrvatsku

  • , 23.11.2016., 19:40
  • Autor:
  • komentara

Da mladi iz Hrvatske, posebice Osijeka i Slavonije, odlaze trbuhom za kruhom i boljim životom u Dublin i druge irske gradove, to više nije vijest. Ali jest kada Irac dođe živjeti i raditi u Hrvatsku.

 
 
 
 
Foto: Paul O'Grady/Facebook
Foto: Paul O'Grady/Facebook

Paul O'Grady već 15 godina živi u Hrvatskoj, a svojim životnim i profesionalnim iskustvom predstavlja antipod današnjem iseljavanju mladih iz Slavonije u Irsku, najčešće u metropolu Dublin.

"Preselio sam se iz Dublina u Hrvatsku 2002. godine. Sa suprugom, koja je inače iz Pule, i djecom, živim u Vodnjanu. Došao sam jer smatram da je ovdje bolja kvaliteta života. Ako novac nije najvažniji motiv u životu, onda Hrvatska doista može biti ugodna zemlja za življenje. Da je lako, nije, ali na život treba gledati pozitivno. Zato održavam predavanja i radionice za učenike ", priča O'Grady za Glas Slavonije.

"Čovjek mora ostati pozitivan"

Svjestan je da svi krajevi Hrvatske nisu jednako razvijeni i da nije isto živjeti u Istri i Slavoniji.

Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zato joj treba pomoći da ide dalje tako da život u ovom dijelu Hrvatske postane kvalitetan. No, ne smijemo samo čekati, nego sami moramo nešto poduzeti. Ni meni nije bilo lako kada sam došao u Hrvatsku. Nisam znao jezik, nisam imao novca, ni stan, ni kontakte, ali uspio sam. To znači da je moguće, ali prije svega čovjek mora biti pozitivan. Tu posebno mislim na mlade i zato sam došao kako bih tu poruku prenio mladim Osječanima”, kaže Paul O'Grady.

"Nije ni u Irskoj lako"

Svjestan je da mladi iz Hrvatske masovno odlaze u Irsku. No, upozorava, nije ni tamo lako, i dodaje: “Potrebno je mnogo rada i truda te profesionalnog odnosa prema poslu. I Irci su nekada masovno odlazili u Ameriku, no kada je Irska gospodarski ojačala, mnogi su se vratili kući. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj”.

Rođen je 1975. godine u Dublinu, maturirao je na Blackrock College Dublin kao jedan od najboljih, diplomirao je, a potom završio master studija arhitekture pri University College Dublin, prošao brojne specijalizacije iz psihologije, poduzetništva, menadžmenta, ima više od 12.000 sati poduke iz engleskog jezika, novinar je i vlasnik i direktor tvrtke Celtis Leadership Education and ocahing, osnivač i vlasnik plesne škole Irish Maiden, autor knjige “Ja tata iz Irske” (2012.), organizator festivala St. Patrick's day, osnivač udruge Hrabrost za djecu i mlade s posebnim potrebama, bavi se izvozom maslinovog ulja, autor brojnih projekata.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se