Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nema svinjske gripe u RH

Ministru iz Londona stigli krivi nalazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijent o kojem je ministar zdravstva Darko Milinović danas na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio da je bio zaražen virusom H1N1, odnosno da je prebolio svinjsku gripu uz pomoć čaja, limuna i tuširanja, ipak nije bolovao od te bolesti.

Minstra Milinovića nazvalo je osoblje Kolaborativnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u Londonu te su ga izvjestili o pogrešnoj interpretaciji nalaza. Naime, uzorak iz Hrvatske bio je kontaminiran jednim drugim uzorkom zaraženim svinjskom gripom. Ministar je zatražio ispriku centra i dobio ju je, kaže, pismeno. Rekao je kako mu je dijagnoza pacijenta koji se, kako se činilo, od svinjske gripe izliječio samo uz pomoć čaja, limuna i kupanjem bez konzumiranja antibiotika, bila sumnjiva od početka, a nakon dodatnog nalaza sumnja se pokazala točnom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

>> Potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj

Sumnja u svinjsku gripu javila se jer je sezona obične gripe u Hrvatskoj završila. Uzorci zaražene osobe stoga su, nakon negativnih nalaza na virus H1N1 koji su provedeni u zemlji, poslani u London. 'Naši laboratorijski testovi isključili su mogućnost svinjske gripe, no budući da je kod nas završila sezona gripe, uzorak smo poslali na kontrolu', rekao je Milinović na konferenciji za novinare te dodao kako su iz Londona danas dobili poztivan nalaz na iznenađenje naših stručnjaka. Ubrzo su zatražene dodatne konzultacije nakon kojih je ustvrđeno da pacijent iz Hrvatske ipak nema svinjsku gripu.

'Osobno sam nazvao pacijanta i rekao da je dobro te da je sada razvio imunitet. Našalili smo se da dođe li do pandemije u Hrvatskoj mogli bi ga zaposliti da nam dođe raditi u bolnicu', rekao je Milinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene