Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlječenje limunom i čajem

Ministar potvrdio prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svinjska gripa zabilježena je i u Hrvatskoj. O prvom slučaju bolesti zbog koje je WHO proglasio pandemiju izvjestio je ministar zdravstva Darko Milinović ne odajući detalje o oboljeloj osobi koja je svinjsku gripu preboljela na kućnoj njezi.

Kolaborativni centar Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u Londonu potvrdio je da je jedna osoba u Hrvatskoj oboljela o svinjske gripe. Ministar Milinović rekao je kako se radi o pacijentu koji se prije tjedan dana vratio u Hrvatsku s putovanja na kojem je, između ostalog boravio u Turskoj i Egiptu. Prijatelji s kojima je putovao, kao i njegova obitelj, nisu zaraženi, ali je napomenuto kako nema razloga za paniku. Milinović nije, pozivajući se na zakon o pravima pacijenata, otkrio mnogo detalja o oboljelom.

Pročitajte i ovo Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete KBC Rijeka Za Dnevnik Nove TV Povećan broj intervencija hitne: Liječnik otkriva što činiti ako ste bolesni i kada im se javiti

>> U Britaniji umrla prva žrtva svinjske gripe

>> Kako se zaštititi od svinjske gripe?

>> WHO proglasio pandemiju svinjske gripe

Pacijent se sa simptomima gripe obratio liječniku koji je njegove nalaze, posumnjajući na svinjsku gripu, poslao na analizu u London. Oboljela osoba se tijekom vremena koje je prošlo za analizu, od ‘najopasnijeg virusa današnjice’ izliječila kod kuće čajem, limunom i tuširanjem, bez ikakvih antivirusnih i antibakterijskih lijekova, a danas je već na radnom mjestu.

Milinović je izrazio zadovoljstvo što je taj slučaj tako jednostavno riješen te rekao kako se nada da će se sada ublažiti panika u vezi s pojavom novog virusa. Ponovio je kako je hrvatski zdravstveni sustav apsolutno spreman za eventualnu pandemiju. 'Dobro je da je prvi slučaj nove gripe stigao u Hrvatsku. To je potvrdilo naša razmišljanja da je dignuto previše pompe oko te bolesti, jer pacijent o kojem danas govorimo je danas na poslu, a nije tretiran nikakvim lijekovima', rekao je Milinović.

Kako stoji u priopćenju koje je potpisao ministar zdravstva i socijalne skrbi i predsjednik Stožera za praćenje pojavnosti svinjske gripe Darko Milinović, do sada nije zabilježen prijenos virusa na druge osobe, a pacijent kod kojega je potvrđena nova gripa smatra se izliječenim. Podsjetimo kako je ministar Milinović objavio da se ministarstvo zdravstva pribilježilo za kupnju dva milijuna cjepiva protiv svinjske gripe s tim da naš Imunološki zavod ima mogućnost uključiti se u finalizaciju izrade cjepiva te dodao kako se Hrvatska svrstava u red zemalja koje će među prvima dobiti cjepivo, za bolest koja se može izliječiti čajem, limunom i tuširanjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene