Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završna faza

Počela 'bitka' za investiciju vrijednu 800 milijuna eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska elektroprivreda zaprimila je tri valjane ponude. U idućih mjesec dana projektni će tim ponude procijeniti.

Jedna od najvećih investicija posljednjih godina, teška vrtoglavih 800 milijuna eura, Plomin C, ulazi u završnu fazu! Točno u podne zatvoren je natječaj za strateškog partnera za izgradnju termoelektrane Plomin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na optužbe HEP: Utjecaj Plomina C na ekosustav je prihvatljiv Slika nije dostupna Odgovor na kritike Koračević se brani: Radnička prava i plaće u HEP-u su smanjeni

Hrvatska elektroprivreda zaprimila je tri valjane ponude. U idućih mjesec dana projektni će tim ponude i procijeniti. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o jednoj japanskoj i jednoj korejskoj tvrtki. Te europskom konzorciju. Tko će od njih dobiti posao, trebalo bi se znati krajem kolovoza. No u Istri nisu zadovoljni.

Ministra Mihaela Zmajlovića razveselila presuda za Plomin C

Gradnja trećeg bloka TE na ugljen više nije sporna. Čak tri investitora žele ulagati u Plomin.

'Imamo odličnu vijest. Uspješno je završen ovaj drugi krug nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji TE Plomin C. Tri renomirane svjetske kompanije su ponudile, prepoznale su potencijal projekta', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Počinje pregovarački postupak. Ministar očekuje i potpis ugovora s najboljim ponuđačem do konca godine. 'Prvo potvrđujemo našu industrijsku strategiju, drugo nakon izgradnje puno manja ovisnost o uvoznim energetima, treće potencijal da HEP što i želimo bude regionalno energetski lider', istaknuo je Vrdoljak.

Obećava na stotine, pa čak i tisuće radnih mjesta. No ova vijest, iako posla mnogima nedostaje, Istra nije dočekala s jednakim veseljem.

'Sigurno ta vijest neće biti dobro primljena na našem području jer kao što se zna lokalna zajednica Iž, kroz prostorni plan i kroz odluke skupštine bili smo protiv TE na ugljen', rekao je gradonačelnik Labina, Tulio Demetlika.

Ekološka dozvola za Plomin C izdana zakonito, tužba odbijena

Nije zaboravio ni posjet premijera Milanovića u rujnu 2012. i obećanja o obeštećenju tako je rekao: 'očekujem kad bude potvrđen investitor da i premijer Milanović i ministar Vrdoljak dođu, da posjete Labinštinu i ono što su obećali prošle godine da počne realizacija.'

Ni Županija nije puno sretnija. Dvaput je pisala tužbu Visokom upravnom i Ustavnom sudu. Obje su odbijene.

'Iskoristili smo sve pravne mogućnosti da zaštitimo zdravlje građana Istre, činjenica je da u međuvremenu postoji i zakon o strateškim investicijama, činjenica je da je sud svoje rekao i isto tako je činjenica da bez obzira tko bude sutra investitor mislim da treba postić jedan suživot', rekao je Valter Flego, istarski župan.

Zakon o strateškim investicijama Vladi je omogućio pri odlučivanju zaobići općine, gradove i županije ako je riječ o strateškim prioritetima. A Plomin to, tvrdi Vlada, jest. Nema instrumenta kojim to bilo tko može osporit.

'Natječaj je raspisan za nešto što nije u našem prostornom planu , naravno da smo se mi žalili, defakto samo iskoristili sve pravne mogućnosti, nismo uspjeli', dodaje Flego.

Žalili su se i Zeleni. Tvrde da izgradnjom ostajemo ovisni o uvoznom energentu i ne rješavamo problem. TE u stranom vlasništvu od koje će HEP kupovati struju i ugljen kojeg Hrvatska nema. Uz to, u 40 godina rada doći će, tvrde, do čak 680 preuranjenih smrtnih slučajeva i na tisuće oboljelih. Korak je to, kažu, u suprotnom smjeru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene