442279
442279
442279
442279
442279

Inspekcije zaplijenile i uništile više od dvije tone sumnjivog mesa

  • , 04.07.2016., 18:33
  • Autor:
  • komentara

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji provedeni su nadzori prerade mesa. Otkivene su brojne nepravilnosti, nakon čega je uništeno više od dvije tone mesa.

 
 
 
 
Otkrivena velika prevara u mesnoj industriji (Video: Dnevnik Nove TV)
Otkrivena velika prevara u mesnoj industriji (Video: Dnevnik Nove TV)

Ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora 17. i 24.lipnja 2016. godine oduzeto i uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg. Isto tako oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako su inspekcije provele pojačane mjere nadzora na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, na jednoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji te na tri lokacije na području Šibensko-kninske županije. Za lokacije na kojima je proveden nadzor već su duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se ondje obavljaju:

- radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa,
- radnje klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se
- neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.

Ilegalno klali životinje, od njih radili ćevape i pljeskavice

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, mesnice, te jedan privatni stambeni prostor u kojem se obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja koje su većinom završavali u ugostiteljskim objektima.

Inspekcija je u Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županije zatekla meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja, što znači da životinje nisu propisano veterinarski pregledane prije klanja, niti su propisno pregledani njihovi organi nakon klanja.

Osim toga, u odobrenim klaonicama u stočnim depoima zatečena je stoka kojoj se nije moglo utvrditi podrijetlo.

Uništeno meso

Pojedine klaonice nisu mogle dokazati identitet, sljedivost i podrijetlo životinja zatečenih u stočnom depou, zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, izvijestilo je ministarstvo.

U dvije mesnice na području Šibensko-kninske županije zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci su uništeni.

Ministarstvo navodi kako su protiv počinitelja prekršaja pokrenute mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se