130627
130627
130627
130627
130627

Imotskom krajinom haraju vukovi, seljaci u strahu

  • , 25.06.2010., 21:19
  • Autor:

Vuk je zaštićena vrsta i ne smije ga se ubijati, no mještani Dalmatinske zagore znaju osjetiti njihove zube na svojoj stoci.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Nekoliko sela u Imotskoj krajini, koja prije nisu imala takvih posjeta, živi u strahu jer su u posljednjih nekoliko tjedana učestali napadi i to na koze, ovce, pa čak i svinje.

Marija Kujundžić iz Ivanbegovine već nekoliko tjedana svoje koze drži zatvorene. Boji se, kaže, jer je dvije, baš njoj omiljene, na ispaši zaklao vuk. I njezina imenjakinja i susjeda izgubila je tako omiljenog jarića. Kad se vratila na mjesto gdje je ostavila koze da pasu, kaže dočekao ju je strašan prizor. 'Našla sam ostatak, glavu, vrat i dio od zadnjeg trupa', rekla je Marija.

Prije tri tjedna vukovi su rastrgali i četiri ovce i tri janjca Ane Biluš. No, najviše je sve iznenadilo kad je u nedjelju vuk upao u svinjac Ljube Mišević. Uspjela ga je otjerati pa su svinje prošle samo s ogrebotinama. Kaže nikad to u svom životu nije vidjela.

Život u strahu

Mnogi žive u strahu, ne znaju što napraviti. 'Obazirem se iza kakvoga će busa doći, a koze da i ne pričam, neće sada ni da brste, samo gledaju iza ćoška i iza busa, gdje će što vidjeti. Ustrašene su toliko', dodaje Marija. 'Bojim se, kako ne bi, ja sam rekla da ću nabavit pušku, ja ću nabavit pušku, ja ću ga ubit', ljutita je njezina imenjakinja.

'Petsto kuna ovca, a vuk, ako ga ubiješ, je četrdeset tisuća kuna', ogorčena je Ana Biluš. Poručuju da bi netko trebao nešto učiniti, svoje životinje van ne puštaju, a umjesto svježe trave, sada su osuđene na suhu. A strahuju, kažu, i da se ne susretnu oči u oči s 'krvnikom'.
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se