Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Junaci HGSS-a

U svakom trenutku spremni u opasnost dovesti i vlastiti život, a rade besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle godine imali su više od 1600 intervencija.

Velika vježba Gorske službe spašavanja održana je u kanjonu Velike Paklenice! Kreće sezona penjanja, koju će spasioci, kažu, dočekati potpuno spremni. Iako su u svakom trenutku spremni u opasnost dovesti i vlastiti život, financijski status njihove Službe još nije riješen - i dalje rade besplatno. Kako sve protječe, pratio je i premijer Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Na divljoj vodi, vrtoglavo visokim stijenama, pomoću helikoptera pripadnici GSS-a uvijek su na usluzi u spašavanju ljudskih života.

'Nema tu plaće, znate. To vam je, ono, kad vidite da ste nekom nekoga spasili, sina, majku, oca, nije bitno, to vam znači puno, puno u životu', rekao je HGSS-ovac Ljubo Majica.

Ugroženi ljudski životi? Hitna, GSS i vatrogasci od sutra moraju plaćati cestarinu

Spašavanje na rijekama posebno je opasno. O ljudskom životu ovise sekunde.

'Ovakve stvari se mogu napravit dosta brzo ako prepoznamo opasna mjesta i unaprijed znamo gdje bi se nešto moglo desit', objašnjava pripadnik HGSS-a Josip Granić.

Unaprijed se zna i da će uoči uskrsnih praznika u Paklenicu stići veći broj penjača.

Oni brinu za našu sigurnost 24 sata dnevno

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, rekao je da su prošle godine imali preko 1600 intervencija. I sve to GSS-ovci rade potpuno besplatno. I spašavanja i pripreme koje je pratio i premijer Zoran Milanović. I na kopnu i u zraku.

Dva utega na vagi

'Znate, imate 2 utega na vagi. Jedno su brojni turisti koji sve više dolaze u Hrvatsku. Kad već dolaze i potroše, pitanje je da li im to treba naplatiti kada se nađu u nesreći. Ali je to pitanje za razgovor svakako', rekao je premijer.

Dok se traži model financiranja, spasiocima je ipak važnija njihova misija.

'Veličanstveno, jednostavno veličanstveno. To je jedna ogromna porodica koja radi jedan ogroman posao', kaže pripadnik HGSS-a Anton Vukičević.

U pripremi je novi zakon

Na pitanje hoće li se i kako riješiti financijski status HGSS odgovara reporter Nove TV Šime Vičević.

' U pripremi je novi Zakon o GSS-u kojim bi se pitanje financiranja napokon trebalo riješiti. Oni već duže vrijeme upozoravaju da je dosadašnji način djelovanja jednostavno neodrživ.

Ubuduće bi im novac trebao stizati iz boravišnih pristojbi, iz turističkih općina i gradova, a spominje se čak i financiranje od igara na sreću. Kad se stvore uvjeti, onda bi se moglo početi razmišljati o naplati usluga.

Što napraviti kada usred spašavanja ljudi iz poplave na skeli bukne požar? Oni znaju

Primjerice, na austrijskim skijalištima postoje službe spašavanja koje će vas upozoriti na rizik, ali ako se svejedno dovedete u opasnost, to će vam i naplatiti. Toga kod nas nema.

Zna se dogoditi da turisti odu doslovno u japankama na Biokovo, dođu spasioci, potroše resurse - i nikom ništa. A sat letenja helikoptera stoji od 3 do 5 tisuća eura. Problem je to koji će država morati pametno i efikasno riješiti.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene