Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazališni festival

Z. Odak o Mucalu: Dobijem ospice kad netko nije na razini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvara se 56. Splitsko ljeto, kazališni festival koji obilježava umjetnički život Splita tijekom ljetnih mjeseci. Na otvaranju je i predsjednik Ivo Josipović.

Na splitskim Prokurativama predsjednik Josipović otvorio je 56. Splitsko ljeto. Tamo je i Mucalo o kome se toliko pričalo zadnjih mjeseci i koji će od jeseni preuzeti splitski teatar. No, kazališnoj publici daleko je važnije što ih očekuje nakon protokola. Festival se otvara velikom Verdijevom operom Otelo. Golema je pozornica na Prokurativama i 1.260 mjesta za gledatelje. Peristil je, istina, bio ljepši i originalniji, ali to je prostor za tri puta manje publike.

Pročitajte i ovo Vlada na godišnjem odmoru - 2 Ljeto za političare Gdje se i s kim opuštaju političari tijekom ljetne stanke? "Ne moram se brijati ujutro, mogu ustati kad hoću" Ilustracija PREVENCIJA NEŽELJENIH DOGAĐAJA Policija upozorava: "Djecu ne ostavljajte u autu, kobno je i 15 minuta"

Podne na splitskim Prokurativama, a na žestokih 36 stupnjeva na golemoj bini, teško je zamisliti operne kostime i perike. Od Peristila se odustalo. 'Jer ne možemo sebi dozvoliti Peristil koji je ljepši, ali na njemu stane više izvođača nego publike', rekao je Milan Štrljić, intendant HNK Split. On još ovo ljeto vodi teatar, a na jesen će njegovo mjesto uzeti Duško Mucalo. Večeras će u operi Otelo biti žestoka ljubomora, podmetanja, probadanja bodežima. Valjda takvih osjećaja nema u teatru.

Nacionalna prvakinja drame Zoja Odak kao ni neki drugi budućim šefom Mucalom i njegovim znanjem o teatru nisu oduševljeni. Trudi se ne misliti na to, priprema predstavu. 'Naviknete na neku razinu, znate i o teatru i ako to nije ta razina ja dobijem ospice', rekla je Zoja Odak. Harfistica kaže, glazbenici su strahovali od Prokurativa, ali uvježbali su što se u početku činilo nemoguće.

Nakon Otela, narednih dana Prokurative spremaju veseli Splitski akvarel, na Spinutu su Goldonijeve Ribarske svađe, a premijera Smij i suze staroga Splita osvaja Sustipan. Onaj kome nije skupa ulaznica od 80 do 200 kuna, uživati će, mjesec dana, 34 izvedbe.

Najbolje iz Pule bit će u ljetnom kinu Bačvice. Večeri uz pozornice pod borovima, uz more i umjetnost mnogima će uljepšati ljeto. Nakon onih mučnih prepirki oko izbora intendanta došlo je vrijeme na umjetnost. Neka publika uživa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene