Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisno

HZZO poziva građane: Ovo napravite na svoj rođendan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva građane, bez obzira na dob, da jednom godišnje obave preventivne sistematske preglede kod svojih liječnika obiteljske medicine radi otklanjanja rizičnih faktora i otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti.

Rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti, popu dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka, preduvjet su da ih se pravodobno počne liječiti i spriječi komplikacije, ističe HZZO-u.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Ilustracija VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

U Zavodu navode da se broj preventivnih pregleda kod liječnika obiteljske medicine u zadnjih godinu dana povećao za gotovo 12 puta - na više od 800.000, otkako je na snazi novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite koji posebnu pozornost posvećuje prevenciji.

Ciljana populacija su sve osobe u dobi od 2 do 70 godina, koje kao kronični bolesnici već nisu obuhvaćene sustavnom skrbi.

HZZO preporučuje pacijentima da se na svoj rođendan jave svojem izabranom liječniku i obave preventivni pregled s ciljem održanja i poboljšanja vlastitog zdravlja.

Pregled se sastoji od uzimanja osobne anamneze, obiteljske anamneze, kliničkog pregleda, te mjerenja parametara kojima se procjenjuje rizik od bolesti.

U pregled je uključeno mjerenje krvnog tlaka (starijima od 18 godina), tjelesne visine i težine, opsega struka i bokova, te glukoze u krvi (svim rizičnim skupinama i starijima od 50 godina).

Uzimaju se podaci o pušenju i konzumaciji alkohola. Uz preventivni pregled vezana je edukacija o zdravom načinu života i prehrani, te edukativni letci kao potpora promjeni loših životnih navika.

Osobe kojima se otkrije neka od kroničnih nezaraznih bolesti, ulaze u sustavno praćenje, a predviđena je i dodatna obrada.

Primjerice, kod arterijske hipertenzije, predviđeno je da se obavi lipidogram te izračuna kardiovaskularni rizik, a pacijent ulazi u sustavno praćenje (putem alarma liječniku).

U slučaju novootkrivene šećerne bolesti pacijent prolazi edukaciju o bolesti, vezano uz dijetu i terapiju tjelesnom aktivnošću, te se obavljaju dodatni pregledi i obrada.

Predviđeni su i pregledi očne pozadine, proteina u urinu i stopala. Ovisno o nalazima, određuje se algoritam praćenja bolesnika.

Kod dugogodišnjih pušača predviđena je spirometrija u cilju ranog dijagnosticiranja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), navodi HZZO. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene