Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok smrti

Stručnjaci izvijestili: Dvije djevojčice u Splitu nisu umrle od gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo sazvao je konferenciju za novinare povodom nalaza izvješća o uzroku smrti djevojčica iz Splita.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu održao je izvanrednu konferencija za medije u 14:30 sati, povodom nalaza izvješća o uzroku smrti djevojčica iz Splita sa sumnjom na gripu. Zaključeno je da djevojčice nisu umrle od gripe.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Pripazite Sve je više gripe, a nismo se riješili ni korone ni hripavca: Što napraviti u slučaju bolesti i kada posjetiti liječnika?

''Na temelju izvršenih dijagnoza, molekularnom dijagnostikom, u dvije osobe koje su preminule u Splitu možemo reći da se ni u jedne kod njih nije dokazao virus influence. U svim uzorcima koje smo zaprimili nismo dokazali virus influence što pokazuje da se nije spustio u donji respiratorni trakt. Zaključujemo da influenca nije neposredan uzrok smrti'', rekao je Vladimir Draženović, voditelj nacionalnog centra za fluencu.

Isključuju mogućnost da su osobe umrle od kombinacije gripe i nekog drugog virusa.

''Nismo dobili informacije da su djeca imala neku drugu bolest koja bi bila prepoznata prije nego je došlo do ovih tragičnih događaja'', rekao je Bernard Kaić, voditelj službi za javno zdravsto.

Na pitanje kako je moguće da je bolnica dokazala virus gripe B, a na konferenciji kažu da djevojčice nisu umrle od gripe. ''Brzi testovi su dobri za kliničare. Oni mogu uputiti na neku dijagnozu u nekom smislu, ali kao referentni centar svjetske zdravstvene organizacije mi uvijek verificiramo. Problemi tih brzih testova je što nemaju tako dobru osjetljivost i specifičnost već se može dogoditi da se u nekom uzorku virus dokaže, ali ne specifično radi unakrsnih reakcija s nekim drugim respiratornim virusima koji su i dokazani upravo u tim uzorcima iz splitske bolnice.

Poručuju kako prema najnovijim podacima ima oko 33.500 prijavljenih od gripe trenutno. Na tjednoj osnovi to je oko 8.000 novooboljelih. Najavili su blagi trend pada te da bolest većinom cirkulira među učenikcima.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene