Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li biti problema?

Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je u ponedjeljak kako je veliki broj bolnica premašio i rokove plaćanja za lijekove i medicinski materijal od 180 dana, pa ukupnin dug prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura.

"Zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj nalažu da se financijske obaveze moraju podmiriti u roku od 60 dana. Kako zdravstveni sustav ima problema s financiranjem, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju tako da su rokove plaćanja produžili na 180 dana, što je tri puta duže od zakonske obaveze", ističe se u priopćenju.

Podsjećaju kako je prije gotovo tri godine usuglašeno s vladom da će se dani plaćanja sustavno smanjivati prema važećim zakonskim okvirima no to se nije dogodilo.

"Sadašnje stanje, nažalost, sasvim je suprotno od navedenog. Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio, a ukupan dug prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura", upozorili su.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija na autocesti Bježao od policije, pa iskočio iz jurećeg kombija! Policajac uskočio u vozilo prije prevrtanja, a onda je prizor sve zaprepastio

Navode kako HUP-Koordinacija veledrogerija o kretanju duga redovito, svaki mjesec službenim putem obavještava Ministarstvo zdravstva, no unatoč njegovu porastu, nisu dobili termin zajedničkog sastanka na kojemu bi imali priliku razgovarati o eventualno drugačijim modalitetima otplate duga, iako su ga više puta pismeno tražili.

Pročitajte i ovo Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam"

Pročitajte i ovo Izraelska vojska 650 pacijenata u bolnici Izraelski tenkovi stigli do ulaza u bolnicu: "Životi 36 beba vise o koncu. Tko treba operaciju, sigurno umire"

"Iako je to zadnji mehanizam za kojim poseže, svaka veledrogerija, jednako kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt u Hrvatskoj, ima i pravo i obvezu zaštititi svoja prava aktiviranjem zakonom predviđenih mogućnosti naplate svojih potraživanja", ističe se u priopćenju.

Veledrogerija Medika poslala je, prema pisanju Jutarnjeg lista, prijedloge ovrha zbog dugova na adrese dvadesetak hrvatskih bolnica koje su prekoračile svoje obveze iznad 180 dana, a dug iznosi 210 milijuna eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene