Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izostaju reakcije službenog Beograda

HSP: Nakon Šešeljeve izjave Hrvatska mora utvrditi svoje istočne granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danije Srb reagirajući u utorak navečer na ratnohuškačke izjave haaškog okrivljenika Vojislava Šešelja, istaknuo je kako Hrvatska "mora utvrditi istočne granice".

"Nakon suludih i ratnohuškačkih izjava neosuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji danas u svojim izjavama navodi da se - ni on ni njegova Srpska radikalna stranka (SRS) nikada neće odreći ni jednog pedlja 'srpske države' i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovo budu u sastavu Velike Srbije - kao nasušna potreba nameće se pitanje redefiniranja odnosa između Hrvatske i Srbije", navodi u večerašnjem priopćenju predsjednik HSP-a.

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Šešelj se ponosi Ministrica Pejčinović Burić o presudi Šešelju: "Sud je trebao biti puno oštriji, a presuda puno veća" Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Proglašen krivim Šešelj dobio kaznu od 10 godina zatvora, ali već ju je odslužio

Dodaje kako do ovog trenutka "nismo vidjeli nijednu reakciju iz Srbije koja je osudila ovakvo ponašanje", te tvrdi kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova "olako shvatilo problem kada se pojavila mogućnost da ratni zločinac Vojislav Šešelj bude pušten na slobodu".

Picula za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja

U HSP-u izražavaju zabrinutost zbog mogućeg radikaliziranja situacije u susjedstvu koje bi moglo dovesti do destabilizacije u BiH i u Hrvatskoj. Hrvatska mora biti spremna na ovakve scenarije i zato HSP traži jačanje vojno-sigurnosnih snaga koje će biti spremne odgovoriti na svaki pokušaj ugroze, navodi Srb.

Dodaje da HSP "traži utvrđivanje istočnih granica Republike Hrvatske koje će u velikosrpskom scenariju biti prve na udaru, a time i hrvatski grad heroj Vukovar kojeg neki na istoku ne mogu zaboraviti". Također traže od Vlade RH da redefinira prijedlog proračuna Ministarstva obrane za 2015. godinu i poveća sredstava za Ministarstvo obrane kako bi Oružane snage RH bile sposobne odgovoriti na svaku moguću ugrozu.

U HSP-u smatraju da hrvatska Vlada treba uputiti službenu notu srbijanskim vlastima i tražiti uhićenje ratnog zločinca za kojeg je i u Hrvatskoj podignuto nekoliko optužnica, a ako to u Srbiji nisu u stanju učiniti, Hrvatska mora blokirati predpristuipne pregovore Srbije oko ulaska u EU.

Haaški optuženik Vojislav Šešelj čestitao je u utorak na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara "srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara", objavljeno je na web stranici Srpske radikalne stranke (SRS). Radikali su na svojoj internetskoj stranici objavili pismo u kojem Šešelj, predsjednik radikala, navodi da su "na današnji dan prije 23 godine srpski četnici, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih postrojbi".

U poruci čelnika SRS-a navodi se kako se "Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka nikada neće odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovo budu u sastavu Velike Srbije".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je na svom profilu na Twitteru reagirao na ovu Šešeljevo provokaciju rekavši da ga treba vratiti u Den Haag. "Nakon sramotnog priopćenja na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Šešelja treba vratiti u Haag", rekao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene