Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda huškačke retorike

Picula za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski europarlamentarci traže raspravu o rezoluciji kojom bi se poručila da je neprihvatljiva ratno-huškačka retorika Vojislava Šešelja.

Zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula (SDP) izjavio je u utorak kako je spreman pokrenuti u Odboru za vanjsku politiku raspravu o rezoluciji kojom bi se poručila da je neprihvatljiva ratno-huškačka retorika kojom se posljednjih nekoliko dana služi osumnjičeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Picula je rekao da postoji nekoliko inicijativa koje dolaze od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu te da je on 'spreman vrlo skoro, prihvaćajući inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića i pozdravljajući je, otvoriti raspravu na Odobru o usvajanju rezolucije'.

'Ta bi rezolulcija govorila o nastavku politke proširenja, ali s pojačanom odgovornošću država da suzbiju politike koje bi mogle dovesti do novih sukoba na zapadnom Balkanu, upravo svjesni činjenice, pogotovo na današnji dan prisjećajući se stradanja Vukovara i Škabrnje, da je ta politika pridonijela nevjerojatnom zlu, materijalnom razaranju, ubijanju ljudi. Stoga bi trebalo dobro pripaziti da se pojedinačna patologija, a svjedoci smo Šelješevih istupa, u nekim poremećinim odnosima, ne pretvori u patoligizaciju cijelih društava. Hrvatska bi, s obzirom na svoju nedavnu prošlost trebala biti izimno oprezna, a u Europskoj uniji imamo imamo jedan forum kao što je Europski parlament da te stvari na vrijeme prodiskutiramo', rekao je Picula.

Neće žaliti, a mogli bi: Šešeljevo puštanje je 'nesretna posljedica'

Zastupnik Andrej Plenković (HDZ) je najavio da Europska pučka stranka (EPP) na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sljedeći tjedan planira predložiti rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegova puštanja na privremenu slobodu.

Plenković je rekao da su on i zastupnici Dubravka Šuica (HDZ) i Davor Stier (HDZ) dobili potporu na klubu zastupnika EPP-a da se u hitnu proceduru uputi takav prijedlog rezolucije te da su o tome razgovorali i s povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, 'kako bi i on, koji će uskoro posjetiti Srbiju, bio senzibiliziran na tu temu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene