452732
452732
452732
452732
452732

Hrvatsko školstvo može ponuditi program dostojan 2016. - Dokaz se nalazi u Ivancu

  • , 07.10.2016., 10:41
  • Autor:
  • komentara

Razvoj mobilnih aplikacija, eksperimentalna fizika, digitalna kartografija - ovo nisu predmeti s PMF-a ili FER-a, već gradivo koje uče srednjoškolci iz Ivanca pored Varažadina.

 
 
 
 
Ivanec - škola s modernim programom (Video: Dnevnik Nove TV)
Ivanec - škola s modernim programom (Video: Dnevnik Nove TV)

Ova ambiciozna škola povukla je gotovo milijun i pol kuna iz Europskog socijalnog fonda te učenicima pružila priliku da gradivo nauče - daleko od krede i ploče.

"Napokon se mičemo iz formata udžbenika, iz formata knjige, da dobijamo neke stvari koje nisu uobičajne. Dobije se šire svjetlo što ustvari znače ovi svi zakoni", kaže maturant Ivan.

Zakoni sile proučavaju se na otvorenom. "Mi se bavimo proučavanjem centripetalne sile, to je sila koja vuče tijelo prema središtu", pojašnjava maturant Mislav.

"Oni su sad trenutno maturanti. Znači, oni budu kroz ovih 30-ak pokusa koliko smo smislili prošli kroz sve 4 godine fizike, ali u praktičnoj nastavi", kaže Marta Bregović Flegar, profesorica eksperimentalne fizike.

Na satu statistike analiziraju se rezultati ankete koju su učenici proveli među učenicima. Tema je destinacija maturalnog putovanja.

Srednjoškolci iz Ivanca imaju mogućnost učiti i predmete kao što su digitalna kartografija i razvoj mobilnih aplikacija. Škola je za to iz Europskog socijalnog fonda povukla gotovo milijun i pol kuna. Njime je nabavila opremu i educirala nastavnike za ove predmete.

"Oni će naučiti i dobiti dobre temelje za upise na fakultete u tom području, da budu u prednosti pred svojim kolegama iz drugih škola", kaže Davor Fodrek, zamjenik ravnateljice SŠ Ivanec.

U izradi kurikuluma za nove predmete profesori su sami sudjelovali. Još je to jedan dokaz da kad hoće - hrvatsko školstvo može ponuditi i program dostojan 2016. godine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se