Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje struke

Hrvatski student dizajnirao lampu budućnosti, već dogovara proizvodnju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na natječaju 'Na mladima dizajn ostaje' mladi hrvatski dizajneri pokazali su svoje studentske radove. Najbolji su, osim priznanja, dobili i ponudu za proizvodnju.

Najbolji rad među našim studentima dizajna je lampa za koju se govori da je lampa budućnosti zbog jedne posebnosti.

Pročitajte i ovo Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe" Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

'Glavni izvor svjetla je OLED, tj. prozirna folija koja emitira svjetlost u dodiru sa strujom. Ta folija ima sposobnost savijanja, možemo po njoj udarati, ona će i dalje ostati svijetliti i pretpostavlja se da će ta tehnologija zamijeniti sva rasvjetna tijela u bližoj budućnosti, kao što su ekrani na mobitelima, televizorima i monitorima', objašnjava nam student dizajna Vedran Erceg.

>> Mladi umjetnici na jednom mjestu - Uskoro Fashion Incubator!

Još iznenađen nagradom struke, mladi Vedran već ima dogovore za proizvodnju. 'Sama proizvodnja samo jednog primjerka je jako velik korak', kaže Vedran.

Velik korak napravila je i Ana Župić. Njezin je diplomski rad godinama stajao u ormaru i skupljao prašinu. No, otkriven je na natječaju mladih dizajnera i postao prava senzacija. Na prvu, izgleda kao stol, no... 'Moj rad je zapravo mapa za slijepe', objašnjava nam ova diplomirana dizajnerica.

Ideja je da se mapa nalazi u središtu grada i pomaže slijepim osobama u kretanju. 'One sigurne zone za slijepce su zone s teksturom koja nije izražena. Znači, ta tekstura omogućuje slobodan prolaz prstom preko površine. Kako se ide prema opasnijim zonama, znači mjestima gdje prolaze tramvaj i automobili, to su sve površine s hrapavijom teksturom', kaže Ana.

Dok ona sumnja u realizaciju svog projekta, Karlo Pavičić za svoj rad misli suprotno. Nada se da će njegov stolac krenuti u masovnu proizvodnju. 'Pa mislim da ga je dovoljno samo vidjeti i to je to', kaže nam taj student dizajna.

Iako se mladi dizajneri trude napraviti nešto novo i zanimljivo, industrijski dizajn je u velikim problemima. 'Jer jednostavno nema investiranja u novi proizvod', kaže profesor sa studija dizajna Mladen Orešić.

No, ovakvi su natječaji dobar put koji će zasigurno dovesti i do rezultata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene