Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napokon jedna generacija koja se ne da 'vući za nos'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća hrvatskih srednjoškolaca prosvjedovalo je danas na trgovima i ulicama hrvatskih gradova tražeći odgodu državne mature.

Više od petsto učenika zagrebačkih srednjih škola, mahom gimnazijalaca, okupilo se jutros ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, na Trgu hrvatskih velikana, bučno prosvjedujući protiv polaganja državne mature.

Pročitajte i ovo Vinko Filipović iz NCVVO-a Uobičajene molbe Poznati rezultati ovogodišnje državne mature: "Riješeno je najviše ispita bez greške do sada" Slika nije dostupna Mnogi nisu prijavili završni ispit Požurite, u ponedjeljak ističe rok za prijavu državne mature!

Umjesto na nastavu, učenici zagrebačkih srednjih škola, nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića, krenuli su oko osam sati prema zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, prosvjedujući zbog uvođenja mature.

Smatraju da državna matura kako ideja nije loša. Tvrde da nisu protiv nje, međutim, način organizacije je, kako kažu, izuzetno loš.

Na stupu ispred Ministarstva prosvjednici su izvjesili transparent s napisom ministru da je "malo zabrijao". Među transparentima mogu se vidjeti natpisi: "Ne ćemo državnu maturu", "Državna matura = tortura", "Treća ekonomska ne će na državnu".

>> Primorac: 'Apsolutno je moguća odgoda državne mature'

>> U Varaždinu privedeno osmero srednjoškolaca

Prosvjed učenika osigurava policija. Kako se neslužbeno doznaje, predstavnici učenika, nakon opetovanih poziva ministru da se javi, ušli su na razgovore u zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

'Ministarstvo će uvažiti zahtjeve učenika'

Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, koji je trajao dok je ispred Ministarstva znanosti prosvjedovalo više od 500 zagrebačkih učenika, državna tajnica Dijana Vican izjavila je kako će Ministarstvo uvažiti zahtjeve učenike te da to čini i bez njihova pritiska.

Kako je rekla to je provedba nacionalnih ispita koji u obrazovnom sustavu daju sliku kakva bi državna matura trebala biti.

Napomenula je da učenici podržavaju državnu maturu te da ona nije upitna. Temeljno je pitanje, dodala je, način provedbe državne mature, o kojem učenici nisu dovoljno obavješteni te neusklađenost planova i programa koji učenicima stvaraju određene vremenske pritiske.

Roko Rumora, učenik zagrebačke Klasične gimnazije, drži da je to bio konstruktivan razgovor koji bi trebao rezultirati promjenama u konceptu državne mature i njezinoj boljoj provedbi.

"Zahtjevi su bili za odgodom državne mature 2009., zbog nepripremljenosti učenika i ispita. Ovo je prvi puta da se nas pitalo za mišljenje", rekao je. Izrazio je uvjerenje kako će se u mjesec dana, do probne mature, problemi riješiti, jer će u suprotnom održati novi prosvjed 27. svibnja.

Rumora je izjavio kako današnji prosvjed nije imao svrhu rušenje ministra i vlasti, nego upozoriti na probleme u hrvatskom školstvu i povećanje svijesti u javnosti o problemima koje Ministarstvo zanemaruje.

Učenici prosvjedovali i u ostalim hrvatskim gradovima

Nekoliko stotina učenika srednjih škola, uglavnom maturanata, okupilo se jutros i na riječkom Korzu kako bi prosvjedovalo protiv uvođenja državne mature.

Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije "Andrije Mohorovičića", srednje talijanske škole i još nekih škola u Rijeci okupili su se oko osam sati na Korzu, pred zgradom HRT Centra Rijeka. Neki od njih nosili su transparente: "Nismo pokusni kunići" ili one kojima iskazuju nezadovoljstvo neorganiziranošću i nepripremljenošću uvođenja državne mature.

Upitani za razloge prosvjeda rekli su da je u postupku uvođenja državne mature mnogo otvorenih pitanja na koje im nitko ne daje odgovore.

Navode da nisu mogli dobiti informacije o mnogim elementima državne mature niti na jednom mjestu gdje su tražili odgovore. Ocjenjuju čitav postupak nepripremljenim te ističu njegovu važnost za njih jer se time usmjerava njihova budućnost.

Učenici iskazuju bojazan slabom prolaznošću na državnoj maturi navodeći da, po informacijama iz inozemstva, gdje se provodi postupak državne mature, i do 60 posto maturanata ne položi državnu maturu.

Prosvjed je, kako navode učenici, organiziran jučer, a pozivi su slani elektronskom poštom i telefonski. U početku je bilo predviđeno da traje pola sata, ali su učenici odlučili da nastave s prosvjedom. Zapaljeno je nekoliko baklji i drugih izgreda nije bilo.

Dvjestotinjak učenika drugih i trećih razreda virovitičke Gimnazije "Petra Preradovića" prosvjedovalo je danas pred gimnazijskom zgradom u središtu grada protiv državne mature, ističući da je loše pripremljena i da se odgodi.

Prosvjednike je jutros nakon okupljanja, ravnateljica gimnazije Ivana Bešir, najavivši goste iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pozvala u športsku dvoranu što su prihvatili, uz negodovanje i zvižduke.

Tamo su im se obratili virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, državni tajnici Radovan Fuchs i Zrinka Kovačević, Josip Ujević, direktor Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva, Vinko Filpović, direktor Agencije za odgoj i obrazovanje, Goran Sirovatka, direktor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ivan Šutalo, direktor Agencije za strukovno obrazovanje.

Oni su učenicima pokušali odgovoriti na petnaest pitanja koja su dostavljena i ministru Draganu Primorcu, ali su često bili prekidani zvižducima i negodovanjem. Nakon četrdeset minuta učenici su napustili dvoranu i vratili se ispred zgrade. Tek manji dio ostao je u dvorani s predstavnicima Ministarstva i agencija.

"Priča o nacionalnim ispitima i maturi počela je prije tri godine i još se ne zna ništa za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti. Pravilnik je trebao biti donesen prije našeg upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati. Izbor jednog ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet", rekla je predstavnica učenika Rafaela Tripalo.

Radovan Fuchs je naglasio kako ovdje nije riječ o prosvjedima jer se odazvao relativno mali broj učenika. Dodao je da su učenici izmanipulirani. Od primjedaba državni tajnik jedino je prihvatio onu da učenici nisu dovoljno informirani.

"Mi zato pokrećemo veliku akciju kako bi učenicima još jedanput objasnili ona pitanja koja oni ne razumiju. Želimo objasniti da će državna matura bitno olakšati pristup upisu na fakultet i visoke škole, jer nam je cilj imati što više studenata", rekao je Fuchs.

Nakon skupa pred gimnazijom učenici su na središnjem gradskom trgu, Trgu Franje Tuđmana, počeli prikupljati potpise za peticiju kojom traže ukidanje državne mature.

Pretpostavlja se da je poziv za prosvjed hrvatskih maturanata upućen upravo iz Virovitice.

Nekoliko tisuća osječkih srednjoškolaca prosvjedovalo je gradskim ulicama, također nezadovoljno prebrzim i nedovoljno pripremljenim uvođenjem projekta državne mature.

Nakon okupljanja na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića učenici su, noseći transparente s natpisima protiv projekta državne mature, u prosvjednoj koloni obišli središte Osijeka, a zatim su se uputili k istočnim dijelovima grada, gdje su desetak minuta blokirali jedno od najprometnijih gradskih raskrižja, Vukovarske i Trpimirove ulice.

Policijski službenici su, tijekom prolaska učeničke kolone, kontrolirali i presumjeravali promet.

U Poglavarstvu Osječko-baranjske županije predstavnici učenika sastali su se sa županom Krešimirom Bubalom i državnim tajnikom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Želimirom Janjićem koji je u izjavi novinarima kazao kako su ga učenici izvijestili da nisu dovoljno informirani o projektu državne mature. Janjić je za 8. svibnja u Osijeku najavio novi sastanak s predstavnicima osječkih srednjoškolaca, na kojemu će im se pokušati dati odgovore na sva pitanja.

Pretpostavljali smo da su informacije, koje su o tome projektu dolazile preko medija i školskih ravnatelja, bile dostatne i do sada nismo imali primjedbi da učenici o tome nisu dovoljno informirani, rekao je Janjić, podsjetivši da će se državna matura prvi put polagati u svibnju iduće godine.

Budući da su se učenici žalili i na uvjete održavanja nastave i opremljenost škola, Janjić je rekao kako je u protekle dvije godine za opremanje škole izdvojeno više od 30 milijuna kuna, ali da dio odgovornosti za opremanje škola imaju i njihovi suosnivači, jedinice lokalne uprave i samouprave.

Župan je izrazio potporu učeničkim prosvjedima, ocijenivši kako je očito da nisu bili dovoljno upoznati s projektom državne mature, iako bi im sve informacije o tome trebale biti dostupne.

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi izvijestili su kako prosvjed učenika nije bio prijavljen te da je protekao mirno i bez izgreda.

Nakon jutrošnjeg mirnog prosvjeda dvjestotinjak šibenskih gimnazijalaca i srednjoškolaca, zbog načina na koji se uvodi za sljedeću godinu predviđena državna matura, poslijepodne ih je stotinjak došlo pred zgradu Šibensko - kninske županije i gađali ju jajima.

Skandirali su: "Mi smo banda šibenska, srušit ćemo Primorca" te zapalili jedan koš za smeće, ali se nisu dugo zadržali ispred županijske zgrade jer ih je policija rastjerala.

Kako se doznaje u Županiji, učenici nisu tražili da ih primi netko od mjerodavnih, a nakon njihova odlaska posla su imali šibenski vatrogasci, koji su šmrkovima ispirali tragove jaja s pročelja zgrade.

U jutrošnjem mirnom prosvjedu na središnjem gradskom trgu Poljani okupilo se dvjestotinjak gimnazijalaca kojima su se pridružili učenici Ekonomske, Tehničke i Turističko-ugostiteljske škole. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, nedovoljnih i proturječnih informacija o državnoj maturi i zbog toga što ne postoji kataloga znanja. Istaknuli su i da uopće nisu pripremljeni za državnu maturu, te da ih u prosvjedu podržavaju njihovi roditelji, ali i većina profesora.

Predstavnike splitskih srednjoškolaca, koji su se prosvjedujući protiv državne mature počeli okupljati jutros, a između dviju smjena oko 14 sati na rivi ih je bilo gotovo dvije tisuće, popodne je primio splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

Gradonačelnik Kuret primio je predstavnike 11 splitskih srednjih škola. U samom gradu Splitu 26 je srednjih škola, koje pohađa 14.000 učenika.

Premda su splitski srednjoškolci u vezi s državnom maturu tražili pomoć od gradonačelnika Kureta, on im je rekao da je njegova adresa pogrešna, jer su sve škole u nadležnosti Županije i Državne uprave. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što oni, kao mladi ljudi, brinu za svoju budućnost te da im je u tome izrazio potporu.

Okupljanje splitskih srednjoškolaca bilo je neorganizirano pa su danas cijeli dan novinari jurili za njima, sve dok se oko 13 sati nisu u većem broju okupili na splitskoj rivi.

Na novinarska pitanja tko ih je organizirao nisu znali odgovoriti, ali su objašnjavali da prosvjeduju zbog državne mature koju, po njima, neće priznati više od polovice fakulteta, te će i nakon državne mature morati polagati prijemne ispite na sveučilištima.

Mladi srednjoškolci pozvali su i svoje profesore da im se pridruže u prosvjedu, ali oni to nisu učinili, što su prokomentirali kako nije fer, jer kada su profesori štrajkali, oni su ih podupirali.

U policiji kažu da neće podnijeti prijavu zbog današnjeg okupljanja splitskih srednjoškolaca jer nije bilo remećenja javnog reda i mira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene