Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRE RIJEČI U SABORU

Stazić tvrdi kako se s izmjenama zakona 'omogućava da Karamarko upotrijebi vojsku u novom Domovinskom ratu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora, a na dnevnom je redu rasprava o dopunama Zakona o nadzoru državne granice po kojima bi Oružane snage mogle pružati potporu u zaštiti granica.

20:00 - SDP-ov zastupnik Nenad Stazić je i u poslijepodnevnom nastavku saborskog zasjedanja nastavio s tvrdnjama kako se s predloženim zakonskim izmjenama "omogućava da Karamarko upotrijebi vojsku u novom Domovinskom ratu".

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić takve je tvrdnje nazvao neutemeljenim.

"Insinuacije sa stranačkih skupova nisu nam bitne", poručio je Staziću zastupnik Mosta Miro Bulj.

I Arsen Bauk (SDP) izrekao je zamjerke zakonskim izmjenama jer, ističe, zakoni nemaju ograničeno trajanje.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je kako je poruka pape Franje da je zatvaranje granice ljudima u nesreći ravno ratnom zločinu.

"Nesigurna je ona vlast koja u svemu vidi opasnost", ustvrdila je Antičević Marinović, podsjećajući kako je HDZ svojevremeno, zbog navodne prijetnje od terorizma zabranio okupljanja na Markovu trgu.

15:45 - Miroslav Tuđman saborske je zastupnike podsjetio da je Francuska u vrijeme terorističkog napada u Parizu poslala vojsku na ulice te dodao kako u Hrvatskoj još uvijek ne razumijemo 'elementarmne stvari' i da smo 'još daleko od suvremenog doba'.

Ingrid Antičević Marinović naglasila je kako su situacije o kojima se govori u prijedlogu zakona navedene u Ustavu i kako ne treba dodatan Zakon.

15:20 - 'Bojimo se mogućnosti i situacije da policijske snage neće biti dovoljne za ovladanje situacijom', objasnio je zastupnicima zamjenik ministra obrane, Tomislav Ilić, te ponovio kako se predložena dopuna Zakona ne odnosi na ratno stanje.

'Vi pretpostavljate da bi izbjeglički val ponovno mogao zadesiti ove prostore, da je to nešto što bi moglo ugroziti suverenitet ili nacionalnu sigurnost države. Zbog toga što izbjegličku krizu ne možete staviti pod članak Zakona koji se odnosi na ovlasti predsjednice uz supotpis premijera, a odnosi se na neposrednoj ugroženosti republike, te vam je potrebna ova dopuna, a za koju treba dvije trećine saborskih zastupnika', rekla je Gordana Sabol.

'Neposredna ugroženost granice ne znači neposrednu ugroženost države', napomenuo je Ivić.

15:15 - Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora.

13:45 - Stanka u radu Hrvatskog sabora. Nastavak sjednice započet će u 15 sati.

Tijekom današnje rasprave saborska oporba prozvala je Vladu, odnosno resorna ministarstva da uz prijedloge da Oružane snage pružaju potporu policiji u zaštiti državne granice nisu dala i analizu temeljem čega to predlažu, ocjenjujući da se time zapravo pokušava progurati "koncept domovinske sigurnosti".

Čini mi se da se ovim "letećim izmjenama" dvaju zakona pokuša progurati koncept o kojem bi trebalo široko raspraviti u Saboru, a to je koncept domovinske sigurnosti, ustvrdio je SDP-ov Igor Dragovan u saborskoj raspravi o izmjenama, odnosno dopunama Zakona o obrani i o nadzoru državne granice.

Dragovan smatra da predložene izmjene nisu ustavne, njima se ne definira što bi Oružane snage trebale raditi asistirajući policiji u nadzoru državne granice, te da je uz to Sabor aposolutno isključen iz donošenja odluke o angažamanu Oružanih snaga.

Goradna Sobol (SDP) kaže da je "ispod svake granice" tražiti od zastupnika da se bez procjene analize rizika i uz kratko obrazloženje daju mogućnost predsjednici Republike, ministru i premijeru da sutra pošalju vojsku na granicu. "Zakonima omogućavamo uskom krugu ljudi da sutra odluče da hrvatske Oružane snage dođu na granicu - kako, čime, tenkovima, s puškom na ruci", pita Sobol.

I Milorad Pupovac (SDSS) i Drago Prgomet (Hrid) zamjeraju izostanak analiza temeljem kojih se donose zakonske izmjene. Premijer je rekao da je smanjen priljev migranata, da je balkanska ruta zatvorena, zašto zakoni nisu ponuđeni kad je 600 tisuća migranata prošlo kroz Hrvatsku, a predlažu se sad, pita Prgomet.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da se policija i vojska susreću s nestandardnim ugrozama, da postoji sraz između potrebe da se zaštite granice i pruži sigurnost i humanitarna pomoć ljudima koji su se zatekli u migrantskoj krizi.

“Predloženi zakon će se koristiti iznimno, u izvanrednim okolnostima koje nadilaze kapacitete policije, a koji su kao takve utemeljene na analizi rizika za unutarnju sigurnost i procjene prijetnji koje bi mogle ugroziti sigurnost granica, kao i potencijalnog izbijanja humanitarne krize uslijed velikog pritiska migranata na državnim granicama", kaže ministar.

Ističe da se postupanja Oružanih snaga temelje isključivo na uputama policije, dakle ključne su riječi - "iznimno i upute policije".

Orepić, ali i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjećaju da je Obalna straža u sastavu Oružanih snaga, a već sudjeluje u zaštiti granica. Ne radi se o nečem neprirodnom ili novom, kaže Ivić i tumači da odluku o asistiranju vojske policiji donosi Vlada na prijedog ministra obrane, uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike.

Orepić podsjeća da je vojska već postupala u nizu humanitarnih aktivnosti u Hrvatskoj, te oporbi odgovara da analiza u ovom trenutku nije potrebna, jer se ne mogu predvidjeti okolnosti u kojima se događaji mogu razvijati.

Vojska i policija u ovom trenutku obnašaju jasno definirane zadaće, eventualna sinergija djelovanja će nastupiti u izvanrednim okolnostima, ističe ministar. (Hina)

13:00 - 'Zamjeniče Iviću, vaša odgovornost je velika, Hrvatska vojska je depolitizirana potpuno. Nakon što je predsjednik Mesić umirovio generale, bila je, vi znate da su časnici u odorama dolazili na stranačke skupove, danas se to ne događa. Ne smiju biti članovi stranaka, ne smiju dolaziti na stranačke skupove, ne smiju politički djelovati i oni ne djeluju. Imamo profesionalnu vojsku. Na vama je velika odgovornost. Da ne dopustite ponovnu politizaciju vojske.

Ovaj Zakon to omogućava. Da izvan Ustava i zakonskog okvira po kojem ta vojska djeluje, kao da je politizirana, bude upotrebljena na način da potpredsjednik Karamarko počne tumačiti da negdje postoji opasnost. Ionako je rekao da ne poštuje ministra unutarnjih poslova, pa onda bez obzira što policija obavlja neke poslove, on kaže, ne , to će vojska jer ja sam ovdje nadležan za nacionalnu sigurnost. Ja sam potpredsjednik vlade. I upotrijebi vojsku. O tome Vam govorim. O opasnosti zloupotrebe. Nemojte upropastiti tu poziciju koja se izgrađivala digo godina. Kažete kog atreba zaštititi građane, od koga? Na koji način? To ne znamo, to ovdje ne piše. Što ja znam što će Karamarko sutra tumačiti što predstavlja nacionalnu opasnost. Ako bude slušao Šukera, okrenut će tri tenka na mene. Sami ste rekli da je ovaj zakon nepotreban i s time se slažem', rekao je Stazić.

Damir Krističević javio se zbog povrede Poslovnika.

'Uvaženi zastupnik Stazić govori o temi koja nije predmet rasprave. Vezano za umirovljenje, ja sam bio jedan od tih generala, ja sam potpisao to pismo s mojim časnim kolegama generalima i opet bi ga gospodine Staziću potpisao zato što sam se borio za istinu o Domovinskom ratu. Domovinski rat je čist, on je osloboditeljiski i donio je Hrvatskoj mir i slobodu', rekao je Krističević.

'Milom vas da ne dozvolite kolegi Staziću da sa svojim retoričkim egzibicijama vrijeđa časnu i poštenu Hrvatsku vojsku. Ako on može reći da bi Hrvatska vojska mogla okrenuti cijevi ili bilo koji hrvatski političar, na bilo kojeg hrvatskog građana, krajnje je ponižavajuće i vrijeđajuće', kazao je Šuker.

Ova je rasprava dosegla razinu koja prelazi granice normalne parlamentarne rasprave, napomenu je Podoljnjak.

12:20 - 'Moramo razmišljati kako će, ako prihvatimo ovaj prijedlog Zakona, Europa percipirati stanje u Hrvatskoj. Hoće li to utjecati na gospodarstvo i turizam? Ono što je u fokusu, imam osjećaj da se ovdje na neki način trguje sigurnošću. Mi tebi Brkića i Rimac, a ti meni Lozančića i vojsku. Tko je glavni u toj Vladi, tko ima ovlasti, premijer Oreškovićč ili potpredsjednik Karamarko? Karamarko se nadvio kao neka crna sila i nad ministrom Orepićom i ostalima te želi utjerati strah u kosti MOST-u', kazao je Gordan Maras.

Mostovka Ines Strenja Linić odgovorila je Marasu da u vrijeme rata tenk nije vidio i da ako izađe na ulicu neće ga ni znati prepozanati.

'Ovo nije način na koji se provodi sjednica. Ovo što dopuštate kolegici Strenja Linić to je nedopustivo, ako hoćete biti pristrani, javno to objavite da znamo na što možemo računati', kometirao je na to Stazić.

'Kolegice Strenja Linić, ja sam tada imao 17 godina, oćete li i moje dijete, koje sada ima 6 godina, isto tako prozivati. Ja znam da Hrvatska javnost vidi što vi radite i zbog toga vam je rejting pao od izbora. Ja pokušavam zaštititi vašeg ministra od onoga što mu Karamarko radi', rekao je Maras na što je potpredsjednik Sabora, Robert Podoljnjak upozorio kako ne mogu na ovakav način komunicirati u Hrvatskom saboru.

12:15 -Nenad Stazić naglasio je da je ovaj prijedlog Zakona, po pitanju izbjeglica u potpunosti nepotreban te kako ga treba pomatrati u jednom drugom kontekstu.

'MOST i HDZ nastoje, svim svojim snagama, izmijeniti sve redove, kao što je to slučaj Lozančić. Hrvatska vojska neće i ne smije djelovati samostalno, a kao i svaka vojska u svijetu mora slušati civilnu vlast. Ovaj zakon nepotrebno ovlašćuje premijera ili predsjednika da upravlja vojskom u bilo kojem trenutku. Time možemo reći da je ovaj Zakon priprema za državni udar', kazao je Stazić.

Na što je HDZ-ov Ivan Šuker kazao kako je potpredsjednik Sabora bio dužan dati opomenu kolegi Staziću zbog izrečenih riječi o pokušaju državnog udara. Stazić je potom kazao kako on ima pravo reći što misli te da ga nitko neće uplašiti nikakvim opomenama.

12:00 - Klisović je dodao kako Sabor ne smije dopustiti jednom političaru da ima ovlasti nad cijelom vojskom i da njome sam upravlja, a potom je  SDP-ova saborska zastupnica Milanka Opačić napomenula kako je u vrijeme najvećeg vala migrantske krize policija pokazala svoj utjecaj.

'Kada smo se borili s migrantskom krizom, rješavali smo to na najbolji mogući način, nismo imali incidente, a predsjednica i tadašnja oporba zazivali su vojsku na granice. Zanima me zašto ministar Orepić nije stao na stranu hrvatskih policajaca koji su dokazali da mogu održati reda. Podsjećam, nije bilo nikakvih incindenata. Zašto ste odlučili da vam netko drugi donosi odluke ako se pokazalo da hrvatsku sigurnost MUP može sam održati?', pitala je Opačić.

11:35 - 'Vam u SDP-u nije lako. Imam osjećaj da ne razumijete dosege oporbe. O vašoj dozvoli ne ovisi ništa, a ujedno ste i kontrediktorni. Kažete Hrvatski sabor treba donijeti odluku, a onda kažete da vi nećete podržati. Ministar je kazao da će se ove izmjene primnjenjivati u slučaju ugroze u iznimnoim slučajevima, vama se priviđa, vi vidite tenkove na ulicama, to je čista demagogija.

Koliko smo zakona donijeli bez ikakvih analiza tvrdeći da pružaju mogućnost strateških investicija koje je predlagala vaša vlada. Prestanite govoriti da ste vi humani, a mi nehumani', kazao je Josip Borić.

11:30 - 'Ova zakonska izmjena je preventivni alat koji omogućuje ministru da ukoliko dođe do nekakvih nenadanih situacija da pravovremeno i na odgovarajući način odgovori na krize. Molim Vas da budemo odgovorni i složni i donesemo dobru odluku', kazao je HSLS-ov Dario Hrebak.

'Vojska na granici neće zaustaviti 'zle' ljude da užu u zemlju, vojska ih neće spriječiti. To je puno složeniji problemn koji zahtjeva puno složenije mehanizme', rekao je zastupnik Klisović.

'Kolega Klisović, svojom raspravom nepotrebno unosite nemir. Oov je prevažno sigurnosno pitanje i bez rješenja nacionalne sigurnosti nema ni našeg gospodarskog razvoja', poručila je Sanja Putica te dodala kako je lako govoriti o sigurnosti iz Zagreba, iz Hrvatskog sabora te podsjetila na situacije u povijesti kada je područje dubrovačko-neretvanske županije bilo ugroženo.

'Ja sam samo tražio da ne idemo u širenje ovlasti premijera i ministra bez dokaza i pravne analize', odgovorio joj je Klisović.

11:15 - Ispred kluba SDP-a za riječ se javio Joško Klisović koji je na početku izlaganja kazao kako klub zastupnika SDP-a neće podržati ovaj prijedlog izmjene Zakona.

'Smatramo da ovi prijedlozi izmjene Zakona nisu odgovarajuće političko rješenje na zahtjeve koje postavlja izbjeglička kriza. Tenkovi u doba mira nisu dobrodošli na ulicama Republike Hrvatske', kazao je Klisović.

Rekao je da se čini kako je Vlada namjerno ili ne namjerno odlučila preskočiti definirati detaljne ovlasti Oružanih snaga u takvim situacijama.

'Hoće li njihove ovlasti pratiti samo graničnu crtu ili biti prisutni u svim dijelovima Hrvatske? Nemojmo zaboraviti da od početka krize nije počinjeno niti jedno kazneno dijelo. Zašto se sada šalje vojska na granice kada je broj ulazaka bitno smanjen? Stvar miriše na opće nesnalaženje Vlade i ugledanje na neke politike iz Europe koje smo kritizirali', poručio je Klisović.

Odgovorio mu je Miro Bulj koji je kazao kako slikama tenkova na ulicama Hrvatske straši narod, kako su to dezinformacije.

Miroslav Tuđman kazao je kako 'već dugo nismo čuli ovakav dogmatski i u potpunosti netočan iskaz u Hrvatskom saboru', replicirajući SDP-ovom zastupniku Jošku Klisoviću.

10:40 - Konačni prijedlog Zakona o dopunama Zakona o dopunama Zakona o nadzoru državne granice, koji je Vlada poslala, po hitnom postupku, na usvajanje u Hrvatski sabor, predstavio je ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

'Policija i vojska se susreću s nestandarnim ugrozama pa imamo jedan sraz potrebe da zaštitimo građane i potrebe da pružamo humanitarnu sigurnost osobama koje su se zatekle na granicama. Ovaj prijedlog zakona koristit će se iznimno, naglašavam iznimno u slučajevima kada policijske snage nisu dovoljne i po uputama policije', kazao je ministar Orepić.

'Zašto Vlada nije, povodom donošenja ovog prijeldoga Zakona predstavila analizu na temelju koje su donešene ove izmjene. Zašto zastupnici, kada trebaju donijeti odluku i trebaju glasati o ovome nisu dobili analizu o izmjenama i dopunama ovog zakona?', pitao je Milorad Pupovac.

Ministar Orepić odgovorio je kako takva analiza u ovom trenutku nije potrebna jer 'ne možemo predvidjeti okolnosti u kojma se događaji mogu razvijati'.

'Vojska je dovedena o ovak kontekst da u trenutku kada je to potrebno, mi možemo reagirati', objasnio je Orepić.

'Ovako važna odluka kojoj se vojsci daju izvršne ovlasti, smatram da u podlozi mora imati puno ozbiljniju analizu zbog čega se ovakav zakon predlaže. Premijer je rekao da je na određeni način smanjen priljev izbjeglica kroz Hrvatsku, pa je više za pitati zašto je ovakav zako predložen, sada kada tih ljudi nema. Ne sumnjam u namjere, no držim da mora postojati analiza ili informacija koja će kazati zbog čega se razgovara o ovom zakonu koji je predložen po hitnom postupku. Svi saborski zastupnici bi željeli imati informaciju o tome žele li i mogu li podržati ovakav prijedlog zakona', kazao je Drago Prgomet.

Ministar Orepić odgovorio mu je kako u ovim trenucima hrvatska policija i vojska obnašaju jasno definirane zadaće, a eventulna sinergija djelovanja će nastupiti u izvanrednim okolnostima. 'Stavljamo samo formalnu aktivnost. Ovdje nema nikakvih skrivenih namjera', kazao je Orepić.

'Čini se da se s ovim letećim izmjenama dva zakona pokušava progurati koncept za kojeg treba vrlo široka rasprava. Za to je potreban široki koncenzus i prisutstvo velike većine svih zastupnika. Ovlasti Oružanih snaga definirane su Ustavom, a ovime se ne navodi što bi one trebale raditi u nadzoru granice. Vojska ne može legitimirati civile, to su druge djelatnosti', naglasio je Igor Dragovan te dodao kako je Saboru oduzeto pravo odlučivanja. 

'Govori se da se prijedlozi donose na osnovu, na mogućnost ugroze i analizu procjene rizika koju nitko od nas nije dobio. Da damo suglasnost predsjednici i premijeru da pošalju vojsku na granice, nema elemenata. Kažete da nema skrivenih namjera i da nam se samo čini da ih ima, a predsjednici, premijeru i ne znam kome se čini da su ugroze moguće. I da mi omogućimo uskom krugu ljudi da omogući vojsku da ode na granice. Kako? Hoćemo tenkovima i puškama u rukama?' Rekli ste sami da policija čini svoj posao, zbog čega nam treba vojska na granici', rekla je Gordana Sabol te dodala kako 'protestira što se iz konačne odluke u potpunosti isključuje Hrvatski Sabor'.

Ministar Orepić ponovno je naglasio da bi ovim zakonom Oružane snage pružale potporu policiji u nadzoru državne granice isključivo u slučajevima ugroze.

10:00 - Hrvatski sabor zasjedanje u srijedu nastavio je raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o nadzoru državne granice po kojima bi Oružane snage mogle pružati potporu u zaštiti državne granice iznimno u slučaju kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade, procjene kako je to potrebno zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga.

Donošenje tog zakona predloženo je po hitnom postupku jer to zahtijevaju "osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize", navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga.

U obrazloženju se također navodi da za njegovo provođenje nije potrebno osigurati dodatna sredstva. Kao što je najavio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner sjednica je u srijedu započela sat kasnije, odnosno u 10,30 sati. (Hina)

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene