454010
454010
454010
454010
454010

HRVATSKI PARADOKS Općina Voćin najmlađa po stanovništvu, a zadnjih godina izgubili čak dva razreda učenika!

  • , 18.10.2016., 23:08
  • Autor:
  • komentara

S prosječnom starošću stanovnika od 32 godine Voćin je demografski najmlađa hrvatska općina. Smješten podno Papuka, okružen nezagađenom prirodom i šumama. Kraj je to idealan za ekološku poljoprivredu i seoski turizam. No, umjesto u izobilju, stanovnici Voćina žive u siromaštvu. Voćin je nakon Kistanja najsiromašnija općina.

 
 
 
 
Voćin najmlađi, a među najsiromašnijima (Video: Dnevnik Nove TV)
Voćin najmlađi, a među najsiromašnijima (Video: Dnevnik Nove TV)

Đurđa Nikolić je nezaposlena majka troje djece. Suprug joj je na privremenom radu u Njemačkoj. Pitanje je dana kada će mu se ona i djeca pridružiti.

''Samo čekamo kad ćemo otići. To je to. Da ima posla ostali bi radi obitelji i svoje djece'', kaže Đurđa. 

I Antun Tunić priznaje da razmišlja o odlasku iz Voćina. Od ovčarstva sve teže živi i hrani svoju peteročlanu obitelj.

'Budućnost moje djece ovdje je za sada nikakva. Možda nešto bude, a možda i ja ovo sve prodam i odem i ja za Njemačku kao i svi ostali'', kaže Antun.

Iseljavanje stanovništva najbolje se vidi u mjesnoj školi. U zadnjih nekoliko godina izgubili su dva razreda učenika.

"Trenutno imamo ove školske godine upisano 293 učenika. U zadnjih pet godina 50-ak djece je upisano manje u naše razredne odjele', kazao je Milorad Vučković, učitelj u OŠ Voćin.

Voćin je okružen šumama. Prije rata u drvnoj je industriji radilo 600 mještana. Danas ih je zaposleno jedva 50-ak. Iz okolnih šuma na dan se izvuče oko 20 kamiona drvne mase. Nažalost, u Voćinu se prerade samo tri. Sve ostalo ide van. S drvetom van odlazi i novac i radna mjesta.

Franjo Gabelić više ne može kupovati trupce od Hrvatskih šuma zato šte je njegova pilana premala.

"Ja sam imao robe i radilo je 14 djelatnika. A danas imam 2 jer ne mogu kupiti robu, a imam tržište", požalio se vlasnik pilane.

Apsurd do apsurda. Voćin je demografski najmlađa hrvatska općina. Prosječna starost 32 godine. No, mlado stanovništvo ne zarađuje, jer nema gdje.

'"Naš naglasak je na majkama, na ženama. Iduće dvije godine intervencija i općine i države bi trebala biti usmjerena kako otvoriti radna mjesta upravo za ženski dio populacije", smatra HDZ-ov načelnik Općine Predrag Filić.

Zaposlena majka znači i ostanak cijele obitelji. Svjesni su u Voćinu da ih samo radna mjesta mogu spasiti od demografskog propadanja...

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se