Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo koliko smo dužni

Hrvatski javni dug SVAKE SEKUNDE raste za 550 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2010. do 2014. godine javni je dug narastao za 50 posto. Državni zavod za statistiku objavio je kako on u ovom trenutku iznosi 221 milijardu kuna.

Samo dan nakon Vladine odluke da povisi trošarine, porasle su cijene goriva! Vladu je dočekala objava još jedne nepovoljne statistike: hrvatski javni dug raste sve brže. Svakoga dana se uveća za 50 milijuna kuna. Tijekom sljedećih 60 minuta porast će za dva milijuna kuna.

Od 2010. do 2014. javni je dug narastao za 50 posto.
Državni zavod za statistiku objavio je kako on u ovom trenutku iznosi 221 milijardu kuna. Vlada u sljedećem razdoblju mora razraditi jasan program smanjivanja javnog duga. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preskupa nabava nafte Linić o istrazi nad Inom: 'Ostavimo da tijela progona to odrade' Slika nije dostupna Poziva se na Vladu VIDEO Linić i dalje bez konkretnih odgovora

Javni dug težak je gotovo dva proračuna. Raste svake sekunde za 550 kuna. Prošlu godinu dosegnuo je vrtoglavih 220 milijardi kuna.

'Prekasno se krenulo u promjene, moramo shvatiti da svi oni koji zarađuju nemaju pravo prenositi svoj teret neuspjeha na poreze i na građane. I to polako mijenjamo, a stare dugove preuzimamo u javni dug i plaćaju građani Hrvatske. Građani moraju shvatiti neuspjeh željeznice, preskupe ceste, nedovoljno električne energije, loši partneri u Ini sve su to troškovi građana i nažalost zato smo siromašni', rekao je ministar financija Slavko Linić.

Dug je rastao zbog vraćanja kredita ali i preuzimanja dugova brodogradnje, zdravstva, željeznice, Croatia Airlinesa. Rast će i dalje. Jer država u javni dug mora knjižiti i jamstva većine javih tvrtki uglavnom gubitaša. Dug cestarskih tvrtki je 33 milijarde kuna.

Javni dug u tri godine porastao je više od 50 posto. Točnije za gotovo 75 milijardi kuna. Polovica se dogodila u prošloj godini.

PREKOMJERNI DEFICIT: Nove Vladine mjere za smanjenje deficita

'Mene bi stoga zanimalo obrazloženje kako i zbog čega je javni dug porastao 36 milijarde a deficit je samo 17. Odgovornost HDZ-a je u tome što je ostavio zaustavljene negativne trendove stabiliziranu ekonomsku aktivnost javne financije bez rebalansa', rekla je bivša ministrica financija Martina Dalić.

Uzrok ovolikog duga je, tvrdi šef laburista, pad industrijske proizvodnje, izvoza i investicija. 'Sredili su državu - kaže premijer Milanović ali je zaboravio reći da su pritom u potpunosti uništili ekonomiju. Pokušaj spašavanja javnih financija neki članovi vlade su usporedili s filmom operacija spašavanja vojnika Ryana, a zapravo se radi o operaciji deranja kože građanima', tvrdi Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatski laburista.

Poslodavci vide rješenje u smanjenju glomaznog državnog aparata i broja jedinica lokalne samouprave. 'S druge strane imamo bujanje raznoraznih poreza, nameta, trošarina jer nemate drugoga načina financirati sve to osim na takav način. A ukoliko to radite nemate prostora za razvoj za rast', rekao je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Zbog javnog duga i minusa u blagajni Hrvatska će od lipnja biti pod trogodišnjim nadzorom Europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene