Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Česta presretanja

Iza njih je iznimno uspješna godina, a možete ih sresti bilo gdje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tone duhana, litre alkohola, krivotvorena odjeća - sve su to presreli hrvatski carinici prošle godine.

Dnevnik Nove TV prvi donosi podatke o radu carinika u 2014. godini. Bila je, kažu, iznimno uspješna.

Duhan, droga, odjeća, torbice, čak i cvjetni aranžmani. To je tek dio ulova Carinske uprave, čijih je 20 milijardi kuna u 2014. napunilo gotovo petinu državnog proračuna.

'Carinska uprava više nije klasična carinska uprava, ne bavi se više klasičnim carinski poslovima kao osnovnim, dakle dobar dan, imate što za prijaviti, ili što ćemo sada cariniti?', kaže Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave.

Pročitajte i ovo Dan s mobilnim jedinicima - 4 Koriste brojne vještine Jedan dan s Carinskom upravom: Ovako otkrivaju krijumčare koji skrivaju drogu, duhan i migrante Zapljena droge u Tajlandu nakon sukoba vojske i krijumčara Na samoj granici Krvavi okršaj: Vojnici ubili 15 krijumčara droge pa se pohvalili zapljenom

Nekad samo na granicama, carinici sada rade po cijeloj Hrvatskoj. Bore se i protiv sive ekonomije.
'Poslovi od kontrole registrirane djelatnosti od, uz dužno poštovanje, autolimara, do frizera, iznajmljivanja stanova do iznajmljivanja poslovnih prostora ili iznajmljivanja apartmana', navodi Grabar.

Roba se krijumčari na sve moguće načine - skriva se u automobilima, prevozi morem, ili šalje poštom. Na svim tim putevima, stoji u carinskom izvješću za 2014. zaplijenjeno je čak 26 tona duhana i 12 milijuna cigareta. Oduzeto je i više od 61.000 litre alkohola, 288 tisuća grama droge, i više od 175.000 krivotvorenih proizvoda.

Bajakovo: Carinici zaustavili kombi, sada 'trljaju ruke'

'Nekada dok smo bili država van EU roba, koja je bila 'fejk' se dovozila iz prekomorskih zemalja, a sada se dovoze sastavni dijelovi i ovdje se sastavljaju od odjeće do obuće', pojašnjava ravnatelj Carinske uprave.

Krijumčari su sve snalažljiviji, ali iz carine poručuju kako prošlogodišnji rezultati pokazuju - da im oni ipak znaju stati na kraj. Carina je po brojkama imala dobru 2014., ali i u 2015. već ruši rekorde.

Sva takva roba završi u skladištima, a velike količine stvaraju i veliki problem.

Naime, sva roba koja se zaplijeni mora se čuvati sve do pravomoćne presude, a to nekad zna trajati i godinama. Tako da se zaplijenjena roba onda samo gomila.

Svaka roba je evidentirana, točno u vreći se nalazi točno što je na popisu i to je tako zbog suđenja. No, ne uvijek. Primjerice, svježe cvijeće koje je zaplijenjeno za Svi svete odmah se moglo donirati crkvama dok ono plastično čeka kraj suđenja. Carina se odmah rješava lako kvarljive robe - u prošloj godini donirala je tako 100 tona hrane humanitarnim udrugama - uglavnom voća i povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene