Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju i na molitvu

POSLALI PISMO: Evo što biskupi poručuju prije nadolazećeg referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski biskupi danas su javnosti uputili pismo povodom predstojećeg referenduma 1. prosinca 2013.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) danas je pozvala sve vjernike i ljude dobre volje da 1. prosinca izađu na ustavotvorni referendum o definiciji braka i odgovore potvrdno na referendumsko pitanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ograničena sloboda medija 'U ime obitelji' pozvali na pressicu, ne i u stožer Slika nije dostupna Rezultati nakon 100% obrađenih glasova REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

'Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da izađu na referendum te na pitanje - Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? - odgovore 'ZA'.

>> INFOGRAFIKA Znate li što je sve potrebno da biste glasovali na referendumu?

Biskupi drže kako je to u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana i navode da se 'potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju drugačija osobna opredjeljenja'.

Osim što potiču sve vjernike da iziđu na referendum, pozivaju ih i na molitvu za brak i obitelj, za mir i boljitak domovine i svih njezinih građana.

U priopćenju iz Tiskovnog ureda HBK podsjećaju da je Hrvatski sabor odredio da se 1. prosinca održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji'.  Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 47 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu bi građanima trebalo biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.Podršku inicijativi dali su HDZ i druge konzervativne političke stranke.   (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene