Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

INFOGRAFIKA Znate li što je sve potrebno da biste glasovali na referendumu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za izlazak na referendum o braku, osim samog datuma njegova održavanja 1. prosinca, ključan je i 20. studenoga. U nastavku doznajte zašto.

Hrvatski je sabor 8. studenoga donio odluku o raspisivanju referenduma o ustavnoj definiciji braka. Održat će se 1. prosinca, a građani će zaokruživanjem odgovora 'Za' ili 'Protiv' moći odgovoriti na pitanje sljedećeg sadržaja:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o braku Usporedba: Kakva je bila izlaznost do 16 sati na referendumu o EU? Slika nije dostupna Referendum o braku DIP: Pozivanje članova Vlade za ili protiv referenduma je promidžba

Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Ministarstvo uprave pozvalo je sve birače da pravovremeno izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

Pregled se može izvršiti putem internetske stranice www.uprava.hr, uz unošenje OIB-a ili jedinstvenog matičnog broja građana i prezimena. Na istoj su stranici dostupni i podaci o nadležnim uredima te osobama ovlaštenima za vođenje registra birača.

>> Ustavni sud odlučio: Referendum će se održati

U spomenutim će nadležnim uredima do 20. studenoga biti moguć uvid u podatke o svim biračima upisanima u registar birača koji se odnose na osobno ime i adresu pojedinog grada ili općine.

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se zaključno do srijede 20. studenoga podnijeti u službi za opću upravu ureda državne uprave u svakoj pojedinoj županiji, odnosno u Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta.

Spomenuti su uredi otvoreni svakog radnog dana, a radit će i u subotu 16. studenoga od 8 do 16 sati.

Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.

Da bi se pristupilo glasovanju na referendumu potrebno je sljedeće:

1. za birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a glasovat će u Republici Hrvatskoj

- VAŽEĆA OSOBNA ISKAZNICA
Samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača, odnosno nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na birališta

2. za birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a glasovat će izvan mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj

- PRIVREMENI UPIS U REGISTAR BIRAČA IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA
Birači koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta mogu se privremeno upisati u registar birača u gradu ili općini gdje će se zateći na dan održavanja referenduma. Zahtjev za privremeni upis može se podnijeti nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

3. za birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a glasovat će u inozemstvu

- PRETHODNA REGISTRACIJA
Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji će glasovati u inozemstvu, trebaju se radi prethodne registracije obratiti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj

4. za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a glasovat će u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj

- AKTIVNA REGISTRACIJA
Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno, ako će na dan održavanja državnog referenduma boraviti u Republici Hrvatskoj, zahtjev podnose u nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

5. IZNIMNO za birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji će glasovati u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu

- POTVRDA ZA GLASOVANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA
Iznimno, birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja državnog referenduma, mogu u nadležnom uredu, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

Sve zahtjeve moguće je podnijeti do 20. studenoga

Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnositi zaključno do srijede 20. studenoga 2013. godine.

Na dan 20. studenoga nadležni uredi u Republici Hrvatskoj radit će do 18 sati radi zaprimanja spomenutih zahtjeva. Nakon isteka radnog vremena, zahtjevi se mogu istoga dana predati poštom do ponoći.

Što ako dođete na biralište, a nema vas na popisu birača?

Birači koji prilikom dolaska na glasačko mjesto utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan održavanja referenduma dobiti potvrdu za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeću osobnu iskaznicu). Potvrde izdaju nadležni uredi u Republici Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača, odnosno diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Što je s vojnicima, moreplovcima, zatvorenicima...?

Za birače koji će se na dan održavanja referenduma zateći na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, za članove posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom izvan njezinih granica, na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te za birače lišene slobode, zapovjedništva Oružanih snaga Republike Hrvatske, trgovačka društva-vlasnici brodova, vlasnici plutajućih objekata i uprave kaznionica, odnosno zatvora i odgojnih zavoda dužni su dostaviti podatke nadležnom uredu prema mjestu njihova prebivališta.

Za birače koji su na dan održavanja referenduma smješteni u ustanovama socijalne skrbi, ravnatelji ustanova dužni su na zahtjev birača dostaviti podatke nadležnom uredu prema mjestu prebivališta birača, najkasnije do 20. studenoga.

Za sve eventualne dodatne nedoumice oko ostvarivanja prava na glasovanje možete pogledati i dokument koji je objavilo Državno izborno povjerenstvo, u kojem je odgovoreno na neka od najčešćih pitanja o predstojećem referendumu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene