Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi stigli Amerikanci

'Hrvatska može postati regionalni lider u području energetske sigurnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene države od Hrvatske očekuju da smanji ovisnost regije o ruskim energentima. Nude pomoć u konkretnim projektima.

Hrvatska se našla doslovno u središtu interesa dviju svjetskih energetskih velesila - Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Tek što se proširila vijest da će Zagreb uskoro posjetiti šef ruskog Gazproma Aleksej Miler, odmah je stigao zamjenik glavnog državnog tajnika za energetiku američke administracije, Amos Hohstein. Hrvatskoj je obećao suradnju na području energetskih projekata.

Vrdoljak: Sredinom srpnja prvi koncesijski natječaj za istraživanje nafte u Slavoniji

Dok je šef ruskog Gazproma Aleksej Miller odgodio svoj dolazak za idući tjedan u Zagreb je stigao energetičar američke administracije.

'Hrvatska ima veliku priliku postati regionalni lider u području energetske sigurnosti, ne samo za sebe već za cijelu regiju. A mi bismo željeli vidjeti možemo li bilo kako pomoći u realizaciji te prilike', rekao je Amos Hochstein, zamjenik glavnog tajnika za energetiku State Departmenta.

Sjedninjene države od Hrvatske očekuju da smanji ovisnost regije o ruskim energentima.

'Hrvatska uloga više nije da brine o tome da li će Hrvatska imati energenata nego da osigura energente regiji i našim susjednima. Ukrajini, sloveniji mađarskoj slovačkoj i da zajedno s kolegama iz State Departmenta realiziramo tu strategiju', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Amerikanci zato nude pomoć u konkretnim projektima.

'Naš je interes ovdje bio i ostao podržati hrvatsku energetsku sigurnost i neovisnost. Želimo surađivati s Hrvatskom u istraživanjima nafte i plina na Jadranu i na kopnu te vidjeti kako možemo pomoći u izgradnji LNG terminala na Krku. Želimo pomoći Hrvatskoj i da surađuje sa susjedima kao strateškim partnerima', dodao je Hochstein.

Možemo li uskoro u Hrvatskoj očekivati američke naftaše?

Hohstein je posjetio i predsjednika Josipovića. Američki energetičar u treći posjet Hrvatskoj, u nekoliko mjeseci, stigao je žurno. Dolazak predsjedniku najavio je i šef ruskog Gazproma Aleksej Miller. Sada ga je odgodio za idući tjedan, a suprotno prvotnom planu, Miller će na sastanak i s premijerom.

'Direktor Gazproma, ako dolazi u Hrvatsku ja ću rado naći vremena da ga primim. Neću dopustiti ni djelatno ni gestama da se Hrvatska tu pretvori u nekakav geopolitički prostor nadmetanja između Rusa i Amerikanaca, te dolaze rusi te dolaze amerikanci, dakle prema svima jednako kad je posao u pitanju', kazao je premijer Zoran Milanović.

A od pukog interesa velikih energetskih sila Hrvatska je do sada slabo profitirala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene