Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki planovi za budućnost

Hrvatska i Europa složne oko energetske unije: "Očekujemo da će LNG Krk u sljedeće dvije godine biti operativan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Hrvatska snažno podupire projekt europske energetske unije i u njenom je interesu da postane energetsko čvorište odgovorno za opskrbu i diversifikaciju energenata središnje i istočne Europe", izjavio je u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije nadležnim za energetsku uniju Marošem Šefčovičem.

"Snažno podupiremo projekt europske energetske unije i ne samo europski nego i hrvatski nacionalni interes je da postanemo energetsko čvorište odgovorno za opskrbu i diversifikaciju energenata središnje i istočne Europe. U tom smislu dalje se razvija i napreduje projekt LNG-a na Krku koji očekujemo u sljedećih dvije godine da bude operativan", rekao je Domagoj Ivan Milošević u izjavi za novinare.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Podsjetio je da postoje i drugi projekti poput Jadransko-jonskog pravca dobave plina i istaknuo da Hrvatska podupire sve napore iz Bruxellesa kako bi pridonijela energetskoj uniji i diversifikaciji i konkurentnosti, kako nacionalne tako i cijele europske ekonomije.

Naglasio je da energetika danas nije samo pitanje ekonomije nego i pitanje sigurnosti.

Upitan gdje vidi Hrvatsku 2030., kad je riječ o energetskoj uniji, Milošević je kazao da ju vidi "samodostatnu, odgovornu za širi prostor srednjoistočne Europe, vidimo konkurenciju u svim dijelovima energetike i dobave energenata koja doprinosi prije svega privatnom sektoru i građanstvu u smislu postojeće konkurentnosti nižih cijena, veće konkurentnosti ekonomije, ne samo hrvatske nego i srednjoistočne Europe i cjelokupne EU".

"Energetska unija mora se graditi u zemljama članicama EU"

Potpredsjednik Europske komisije nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič se poslijepodne u Saboru sastao s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Odbora za zaštitu okoliša i prirode te Odbora za gospodarstvo.

"Energetska unija ne može se graditi u Bruxellesu, ona se mora graditi u zemljama članicama... ovdje u Hrvatskoj", naglasio je Šefčovič.

On je u ponedjeljak održao brojne razgovore u Zagrebu o nekoliko tema koje su detaljno razmotrene.

Prvo od njih je, kako je rekao, ogromni potencijal koji Hrvatska ima za proizvodnju 30 GW energije od Sunca i vjetra i stoga mogućnost da od zemlje koja trenutačno uvozi energiju postane zemlja koja izvozi struju električnu energiju iz obnovljivih izvora.

LNG Krk važan je projekt za energetsku sigurnost cijele EU

Druga tema bila je energetska sigurnost i u sklopu nje projekt LNG-a na Krku, kazao je dodajući da je izvijestio hrvatske zastupnike o potpori EU-a za taj projekt u iznosu višem od 100 milijuna eura.

Europska unija odobrila je prošlog prosinca 101,4 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku, a nedavno i dodatnih 16 milijuna eura za spojni plinovod.

Šefčovič je kazao da je riječ o važnom projektu ne samo za Hrvatsku nego i za regiju i za energetsku sigurnost cijele Europske unije.

Osim sastanka u Saboru, potpredsjednikom Europske komisije danas je održao u Zagrebu izlaganje na konferenciji o novoj hrvatskoj energetskoj strategiji, sudjelovao u dijalogu s građanima o energetici i klimatskim promjenama te razgovarao s najvišim državnim dužnosnicima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene