Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA 15 GODINA POSLIJE

Tko je donosio odluke o hrvatskoj tužbi - 58 političara, špijuna, odvjetnika, diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaško ne Hrvatskoj čini se da ni u Zagrebu nikoga nije iznenadilo.

Očekivano, iako ne i zadovoljno, tako bi se moglo označiti što misli hrvatska politika – i na vlasti i u oporbi. Priča je ovo o 15 godina pravne borbe koja je sada završena. Priča koja je bila dio rada šest Vlada. Od Zlatka Mateše, Ivice Račana, dvije Vlade Ive Sanadera, Jadranke Kosor pa do Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Cijelo to vrijeme, osim premijera, četiri su ključne osobe vodile Vladin savjet za suradnju sa sudom u Haagu. Goran Granić, Jadranka Kosor, Neven Mimica te Orsat Miljenić.

Ključnu ulogu u Vladi Zlatka Mateše vrlo kratko imao je Zvonimir Šeparović, a uz njega u savjetu su sjedili, među ostalim, Pavao Miljavac, Mate Granić, Ivan Penić.

Od 2000. u savjetu su bila 22 ključna ministra najvažnijih resora - vanjskih poslova, unutarnjih, obrane i pravosuđa.

Srbi i Hrvati kao da nisu slušali istu presudu

Vanjske poslove tako su u savjetu predstavljali Tonino Picula, Miomir Žužul, Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković te Vesna Pusić. Obranu su zastupali ministri Jozo Radoš, Željka Antunović, Berislav Rončević, Branko Vukelić, Davor Božinović te Ante Kotromanović. Unutarnje poslove predstavljali su Šime Lučin, Marijan Mlinarić, Ivica Kirin, kratko i Berislav Rončević, Tomislav Karamarko te Ranko Ostojić. Najviše ministara je bilo iz resora pravosuđa. Stjepan Ivanišević, Ingrid Antičević Marinović, Vesna Škare Ožbolt, Ana Lovrin, Ivan Šimonović, Dražen Bošnjaković te Orsat Miljenić.

Hrvatska je u 15 godina u Haagu imala 12 zastupnika ili suzastupnika. Počelo je s odvjetnikom Rivkinom, a završilo s Vesnom Crnić Grotić. No tu su bili Ivan Šimonović, Ivo Josipović te nekoliko veleposlanika, kao što su Jakša Muljačić i Frane Krinić te međunarodni stručnjaci, kao što je Mirjan Damaška.

I na kraju, ne manje važno, i u cijelom tom razdoblju bilo je uključeno 10 šefova tajnih službi koji su u to vrijeme bili u obavještajnoj zajednici.

Prema potrebi u rad savjeta bili su uključeni i stručnjaci profesori. A njih je cijelo vrijeme bilo 30-ak.

Za cijelo to vrijeme država je potrošila 28 milijuna kuna na odvjetnike. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene