Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprimjerena izjava

'Sanader je prešao granicu koju nije smio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je danas izjavu premijera Ive Sanadera o terminu donošenja presude Branimiru Glavašu i o njezinoj težini neprimjerenom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći.

'Izjava Predsjednika Vlade Republike Hrvatske kojom se želi dovesti u vezu, sam konkretni sudski postupak kroz vrijeme donošenja odluke u njemu, a posebice spominjući pri tome težinu odluke - s utjecajem neke političke stranke, odnosno protiv neke političke stranke pa i izvršne vlasti, cijenim neprimjerenom izjavom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći', navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Žrtva sam montiranog procesa' Glavaš za Politiku: Sanader je stvorio mafijašku državu Slika nije dostupna Razmišlja kao Sanader Kakav šef, takav Bebić: Presuda Glavašu ima utjecaja na izbore

>> Sanader se zbog Glavaša obrušio na pravosuđe

'Suci i njihove odluke', navodi se dalje, 'ne služe niti zastupaju bilo koga - oni zastupaju samo zakon'. 'Tako će', ističe Hrvatin, 'i o zakonitosti kako postupka koji je prethodio donošenju odluke tako i samoj odluci, odlučiti u za to propisanom postupku, ako do njega dođe, Vrhovni sud'.

'Konačno, valja reći da je dobro što je javnost prepoznala način neprimjerenog obraćanja sudstvu, posebice jer izjava predsjednika Vlade ima posebnu težinu. Dobro je ako je to rezultat osjetljivosti prema temeljnoj pretpostavci za rad sudstva - njegovoj neovisnosti, a ne samo izraz politike', kaže u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i poručuje kako 'suci znaju i znat će se suprotstaviti svim pritiscima i suditi neovisno, nepristrano i stručno'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene