Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opća svađa zbog bijega

Sanader se zbog Glavaša obrušio na pravosuđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćna presuda Branimiru Glavašu postala je prvorazredna politička tema. I dok on u susjednoj državi uživa pogodnosti koje su mu omogućili hrvatski zakoni, počela su prepucavanja oko toga je li se i što moglo učiniti da se spriječi njegov bijeg.

Policija zbog Glavaševa bijega optužuje Hrvatski sabor, a premijer Ivo Sanader prozvao je sud da se presudom Glavašu izravno umiješao u predizbornu kampanju. Ravnateljstvo policije danas se oglasilo priopćenjem u vezi s činjenicom da se Branimir Glavaš, unatoč nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu od 10 godina zatvora, još ne nalazi u pritvoru, nego na području BiH, čije državljanstvo ima. U priopćenju, koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, potvrđeno je da se Glavaš trenutačno nalazi na području Federacije BiH. 'U službenoj komunikaciji s policijom Federacije BiH potvrđeno je kako se osuđenik trenutno nalazi na teritoriju Federacije, a imajući u vidu da mu još uvijek nije ukinut saborski imunitet, pripadnici policije MUP-a RH još uvijek ne mogu poduzimati nikakve mjere i aktivnosti', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> Glavaš rekao Sanaderu 'Doviđenja' i otišao u BiH

U Ravnateljstvu su također ocijenili kako je dio medija neistinito prikazivao činjenice vezano uz nedolazak Glavaša u pritvor. Spornim smatraju napise prema kojima je Glavaš bijegom u Hercegovinu izigrao policiju. Smatraju da se time u javnosti stvara dojam o neprofesionalnom i nezakonitom radu policije, čime joj se narušava ugled. 'U vezi sa bijegom osuđenika Glavaša iz Republike Hrvatske ističemo kako policija, zbog ukidanja pritvora okrivljeniku tijekom suđenja i stjecanja statusa saborskog zastupnika, nije imala pravni osnov za ograničavanje slobode njegovog kretanja', stoji u priopćenju. Policija se ovim priopćenjem praktički ograđuje od odgovornosti zbog toga što se Glavaš pred sudskom presudom sklonio u BiH i 'prebacila lopticu' na Hrvatski sabor, koji mu nije na vrijeme ukinuo zastupnički imunitet.

Slobodan čovjek

Naime, sve dok ima zastupnički imunitet, Branimir Glavaš je slobodan čovjek. Mandatno-imunitetno povjerenstvo jučer je zaprimilo zahtjev Suda za ukidanjem imuniteta kako bi ga se moglo, na temelju nepravomoćne zatvorske presude od 10 godina zatvora, pritvoriti. No, službenice nisu uspjele zahtjev proslijediti predsjedniku MIP-a, Damiru Sesvečanu, a onda je radno vrijeme u međuvremenu završilo, pa se prvi potezi u vezi s Glavaševim imunitetom očekuju u ponedjeljak.

>> 'Ovo što gledamo je nastavak unutarnjih obračuna u HDZ-u'

Bebić: Ne znam je li to bio cajtnot neki

Podržava li svojim odgađanjem skidanja imuniteta Hrvatski sabor ruganje Branimira Glavaša državi, predsjednik Luka Bebić ne želi priznati, kao ni odgovornost za Glavašev bijeg. 'Neću odgovarati na nikakve te tvrdnje, koje ničim nisu argumentirane nego se samo tako priča', rekao nam je Bebić. Zato ni ne želi suditi o potezima onih koji su neodgodiv posao rasprave o Glavaševu imunitetu ipak uspjeli odgoditi. 'Ne znam kako je bilo, je li to bio 'cajtnot' neki vremenski'. Na kraju se u rasprave i prepucavanja uključio i premijer Ivo Sanader.

Sanader: Sudstvo se uključilo u izbornu kampanju

Izvršna vlast nije se upletala u sudski postupak koji je vođen protiv Branimira Glavaša, ali sudstvo se, s obzirom na termin izricanja presude, izravno uključilo u izbornu kampanju, rekao je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader. On je to izjavio na otvorenju dionice Velika Gorica-Buševec autoceste Zagreb-Sisak, odgovarajući na novinarski formulirano pitanje 'kako komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je presuda Glavašu, odnosno njezina visina, rezultat HDZ-ovih unutarnjih obračuna'. Milanović želi skrenuti pozornost s nečega drugoga, rekao je premijer te istaknuo: 'Ni ja, ni HDZ, ni Vlada nismo utjecali niti ćemo ikad, jer je to u Hrvatskoj nemoguće s obzirom na to da postoji trodioba vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu'.

>> Gordana Getoš Magdić sprovedena u Remetinec

'To je neprihvatljivo, razgovarat ću sa ministrom Šimonovićem'

Ponovio je da 'Milanović želi skrenuti pozornost s jedne druge činjenice za koju', kako je rekao, 'nisam siguran da nije netko od njegovih umiješan', a to je da je sud, što je apsolutno neshvatljivo kad je riječ o visini i vremenu izricanja presude, to učinio osam dana prije lokalnih izbora i time se sudstvo uključilo u izbornu kampanju. Dakle, rekao je premijer, ne da se izvršna vlast nije uključila, nego obrnuto, sudbena vlast se izravno uključila u izvršnu vlast i u izbornu kampanju. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo, istaknuo je Sanader i najavio da će o tome razgovarati s ministrom pravosuđa.

>> Policija privela Gordanu Getoš Magdić

Sudstvo zatečeno Sanaderovom izjavom

Sanaderovom porukom sudstvo je zatečeno. Ponavljaju - sud u postupku treba i mora voditi računa jedino o rokovima kaznenog postupka. 'Sud i suci ne sudjeluju u izbornoj utakmici niti donose odluke za ili protiv neke političke opcije i svatko tko misli da se sudske odluke donose da bi bile u prilog nekog od sudionika političke utakmice griješi, tako da griješi i premijer Sanader, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene