Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč nepravilnostima

Hrvatin: Neupitna je legalnost izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kazao je da na izborni dan nisu zaprimili prigovore koji bi doveli u pitanje legalnost lokalnih izbora.

'Policija nije prijavila nikakve događaje koji bi predstavljali bilo kakve veće probleme na izborni dan. Što se, pak, tiče dojava koje smo dobivali od građana i GONG-a, one se uglavnom odnose na kršenja izborne šutnje', izjavio je Hrvatin.

Pojasnio je da su se prijavljena kršenja izborne šutnje uglavnom odnosila na slanje promidžbenih SMS-ova ili letaka koji se nisu smjeli distribuirati zbog izborne šutnje.

'Svi želimo čistoću izbornog postupka u najvećoj mjeri, ali opća je ocjena da nije bilo prigovora koji bi dovodili u pitanje legalnost izbora', kazao je Hrvatin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - prvi neslužbeni podaci DIP-a!

Što se tiče pokušaja kupovine glasova DIP je provjerio GONG-ovu prijavu s Vira i utvrdio da se radilo o 'pomoći starici koja je u kontejneru tražila boce'. 'To ni u kom slučaju nismo mogli dovesti u vezu s kupovinom glasova', ustvrdio je Hrvatin, dodajući da se proveriti i sve druge moguće nepravilnosti.

'Nijedna takva prijava neće proći neprovjerena', rekao je Hrvatin, pojašnjavajući da su za sve moguće nepravilnosti zapravo zadužena općinska, gradska ili županijska izborna povjerenstva.

Iako će do 24 sata biti obrađeno preko 95 biračkih mjesta DIP i lokalna povjerenstva nastavljaju raditi jer će se neposredni izbori u gotovo svim većim županijama i gradovima imati i drugi krug.

Unatoč ocjeni DIP-a udruga GONG večeras je priopćila da je izborni dan prošao u svjetlu nagovaranja i pritisaka na birače da izađu na glasovanje, unatoč zakonskoj zabrani kršenja izborne šutnje. U manjim mjestima pritisci su bili vrlo izraženi, uz sudjelovanje stranačkih aktivista i kandidata, a ponekad i stranačkih članova biračkih odbora, izvijestio je GONG. (Hina)

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene