Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajkovi, prosvjedi...

Hoće li Vlada kupovati socijalni mir?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva štrajka u tijeku, jedan se najavljuje, također u državnoj tvrtki, a sindikati javnih službi pak najavljuju nove akcije protiv Vlade i traže da im se vrati sve što je Vlada uzela smanjujući im plaće i ukidajući razne dodatke.

Niti jedna vlada ne voli prosvjede na ulicama, a još manje ih voli nekoliko dana pred izbore. U ovom slučaju lokalne izbore. U Banskim dovrima su ministri javno govorili kako pred lokalne izbore neće kupovati socijalni mir kolektivnim ugovorima i dajući novac koji ne postoji u proračunu.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve"

Oni su i prije nekoliko mjeseci javno tvrdili kako ne žele potpisivati ugovore kao 2009. prije lokalnih izbora da maknu prosvjednike s ulica.

>>
'Obični zaposlenici' Croatia Airlinesa: Ne želimo štrajk, želimo raditi!

Kada razgovarate s ministrima privatno, oni kažu kako smatraju da neće odustati, ali su prije svega u pitanju prosvjedi radnika u monopolističkim tvrtkama koje u godinama krize nisu izgubile radna mjesta, imale su sigurne plaće, ali sada te tvrtke koje desetljećima nisu bile dirane, moraju proći program restrukturiranja gdje im se ne ukidaju radna mjesta, već im se samo smanjuju neka prava.

I očito da igraju na kartu podjele radnika između državnih tvrtki i onih u privatnom sektoru koji su u godinama krize gubili radna mjesta.

No, nakon pet godina krize ostaje pitanje mogu li u Vladi, u Banskim dvorima igrati na tu kartu podjele radnika koji rade kod privatnika i na državnom proračunu jer kriza je tako duboka i nema nikakvih naznaka oporavka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene