Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JURE FRANCETIĆ

Hoće li na rodnoj kući ustaškog vojskovođe osvanuti spomen-ploča?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska dijaspora, okupljena u Udruzi Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti u dijaspori za subotu je najavila postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću, na njegovoj rodnoj kući u mjestu Vivoze, nedaleko od Otočca.

Ploča koja bi trebala biti postavljena na sebi ima ustaška obilježja i ustaški pozdrav. Robert Crnković, suvlasnik dijela kuće i sam iseljenik, ističe kako je na proslavu pozvano 15-ak ljudi. On sam nema ništa protiv postavljanja ploče, kaže kako će je ako je skinu, držati ispod kreveta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan ustanka u Srbu Mesić: Nezavisna država Hrvatska nije bila nezavisna, nije bila država i nije bila Hrvatska Slika nije dostupna "MI NA TOME INZISTIRAMO" Potpredsjednik HNS-a otkrio kad bi mogla biti uklonjena ploča s natpisom "Za dom spremni"

„Ploča kao ploča, nekome smeta, nekome ne, netko to podržava. Meni su ljudi rekli malo su druga vremena, druga je država i vlast i sve, mislim da ne bi trebalo biti problema", kaže Crnković.

Branislav Šutić, predsjednik Gradskog vijeća kaže kako takve stvari opterećuju Otočac.

„Mi smo grad koji želi biti grad perspektive i nisu nam potrebni nikakvi preveliki radikalizmi u gradu“, kaže Šutić.

Stigao je i odgovor Vlade. Premijer osuđuje svako veličanje ustaškog, zločinačkog režima te drži neprihvatljivim najavljeno postavljanje ploče.

"Postavljanje ploče protivno je Izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada Republike Hrvatske postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Hrvatske", stoji u odgovoru koji smo dobili iz vlade. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene