Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I 'Dingač' u problemima

Hoće li ikada prestati? Radnici ne primaju plaću 14 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na poluotoku Pelješcu, nadaleko poznatom po vinima, problemi zadrugara. Dok se privatne vinarije razvijaju i šire, najveća i najstarija, zadruga 'Dingač', muku muči s nepodmirenim obvezama.

Već tjednima radnici su u berbi grožđa od jutra do mraka. Ljeto bez kiše, znak je da će grožđe i vino ove godine biti vrhunske kvalitete.

Pročitajte i ovo Bolnice u državi - 3 Važno pitanje Država će šefovati svim bolnicama, mnogi su nezadovoljni, čeka se odluka Ustavnog suda: ''Onda očekujemo da preuzima i sve buduće obveze'' Ilustracija Hoće li biti problema? Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Ipak, Nika Violića, vlasnika vinograda i zadrugara, muče druge brige. Zadruga mu još uvijek nije platila grožđe iz 2008. godine.

'Od 2008. godine, pola berbe od 2008., pa sve ovo - 2009. i 2010. godina, nije ništa isplaćeno', kaže Violić.

Isti problemi muče i ostalih 330 zadrugara.

'Pa ima ravno dvije godine da traje ova agonija s plaćanjem, a i inače s osnovnim radom vinarije', kaže Stjepo Šestanović, vlasnik vinograda i zadrugar.

O kolikom se iznosu radi najbolje govori podatak da bi vinarija, samo za grožđe, zadrugarima na godinu isplaćivala 20 milijuna kuna. Da situacija bude gora, zadruga 'Dingač' svojim radnicima nije isplatila već 14 plaća.

'Kako živjeti ako nemate nešto od svog truda. Od ove loze, ako nema ništa od plaće, kako preživjeti, kako ići dalje?', kazao je radnik zadruge 'Dingač' Ante Protić.

Najveća zadruga na Pelješcu, koja je osnovana prije više od 100 godina, s dugovima se muči već duže vrijeme. Samo na ime PDV-a državi duguje 14 milijuna kuna.

Vodstvo zadrgue 'Dingač' o ovome problemu nije željelo razgovarati. Upravitelj zadruge je poručio - pišite što hočete, s medijima ionako nemam dobra iskustva.

Traktori su i danas u zadrugu donosili grožđe.

'Ja sam to nažalost prisiljen odnijeti tamo, jer nemam kuda s njim. I sam sebe pitam kolika sam ja to budala kad im opet nosim. Znam da bacam u rupu bez dna', kazao je Violić.

Vino Dingač prvo je hrvatsko zaštićeno vino. No, očito lakše pronalazi put do potrošača u cijelom svijetu, nego izlaz iz nagomilanih dugova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene