Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše ekonomski analitičar

Vrijedi li spašavati Europsku uniju ili je treba pustiti da umre?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimave noge Europske unije nisu nikakvo otkriće. No, ima li je smisla spašavati?

U kontekstu Brexita, odnosno promišljanjima o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Telegraphov ekonomski analitičar Ambrose Evans-Pritchard postavio je pitanje - isplati li se uopće spašavati posrnulu Europsku uniju?

Pročitajte i ovo Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska Slika nije dostupna oglasila se veleposlanica Posljednje riječi EU-a Velikoj Britaniji uputila je hrvatska ambasadorica, a one će svakako ostati upisane u povijest

Evo što kaže.

Teško je reći da je europskim elitama ikada nedostajalo elana, to se vidjelo i u svim silnim ugovorima koje su donosili kao nadopunu temeljnim ugovorima o EU. Formirana je europska obavještajna služba, kao i vojna elita predvođena s deset generala i 57 pukovnika. Postoje planovi za europsku vojsku koja bi trebala brojati 100.000 vojnika, 400 borbenih zrakoplova i 100 brodova koji će izvoditi vojne projekte diljem svijeta.

Lansiran je i europski satelitski program Galileo kako Europa više ne ni na tom polju ne bi bila ovisna o SAD-u. Sada imamo i Europol, napravljen po uzoru na američki FBI, kao i imamo europski pravosudni sustav, čime su se američke federalne institucije nastavile replicirati na europskom tlu.

No, stavimo elan europskih elita na stranu. Što sada imamo u europskoj Uniji? Zemlje poput Mađarske i Poljske u Uniju su donijele neke pred-moderne političke prakse. Šefovi tih zemalja i danas se ponašaju kako ih volja, neovisno o packama koje dobivaju iz Bruxellesa.

Monetarna unija pokazala se zloćudnom, ali i neizlječivom strukturom koja je podijelila uniju na dva tabora - kreditore i dužnike. Pritom imamo i zemlje koje se, poput Njemačke, snažno protive podjeli dugova i zajedničkog budžeta.

Kako se zahuktala svjetska gospodarska kriza tako su se godine fiskalne i monetarne krize pretvorile su se u recesiju koja se protegnula na dulji period od krize tridesetih godina prošlog stoljeća.

Ovaj trenutni oporavak izazvan je jeftinom naftom na svjetskom tržištu, jeftinim eurom te okončanjem mjera štednje, no ne smijemo dati da nas to zavara. Unija je do grla u kolateralnoj deflaciji - dugovi su nadmašili vrijednost imovine koja je dana u zalog te će biti nemoćna kad nastupi sljedeća globalna kriza. Europa je u ozbiljnoj opasnosti da će izgubiti još jedno desetljeće na borbu s dugovima.

Isplati li se sada Velikoj Britaniji ostati u takvoj Uniji? 'Moramo odlučiti je li nam bolje rješavati naše glavobolje unutar Unije i na samo te kako je najbolje suočiti se s Kinom i revanšističkom Rusijom. Moramo odlučiti vrijedi li uopće spašavati ovu disfunkcionalnu Uniju ili je bolje pustiti je da umre i vratiti se na sigurnije temelje nacionalnih država', zaključuje Evans-Pritchard .
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene