Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove trzavice u koaliciji

HNS na čelu HGK želi svog čovjeka i obveznu članarinu, u SDP-u na to ne pristaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudbina Hrvatske gospodarske komore izaziva nove trzavice unutar vladajuće koalicije. Prema navodima Jutarnjeg lista, HNS-ovci kao nasljednika Nadana Vidoševića, vide svog čovjeka. Taj bi posao radio volonterski, a čini se da je HNS odustao i od ukidanja obveznog članstva. U SDP-u na to ne pristaju i traže odmak politike od HGK.

SDP ima svoju viziju novog vodstva Hrvatske gospodarske komore odmaknutog od politike. 'Treba nam profesionalac koji će restrukturirati komoru i dovesti do onoga što poduzetnici žele, a to je da ona bude na usluzi poduzetnicima i da opterećenje bude manje i da članstvo bude dobrovoljno', kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Kolicijski partneri iz HNS-a, čini se, imaju drugačiji plan. Budućeg predsjednika komore vide kao volontera, uveli bi i funkciju izvršnog direktora izabranog na natječaju. Članarina bi ostala obvezna, a komorski doprinos bi se smanjio.

Predstavnici udruga: Nelogično je da HGK i HOO posluju kao udruge!

Na predsjedničkom mjestu HNS-ovci vide stranačkog kolegu Dragana Kovačevića, šefa državnog JANAF-a. U SDP-u zasad javno ne spominju imena - kažu, vjeruju u dogovor. 'Ja sam uvjeren da sukoba neće biti. Trebamo profesionalca koji će restrukturirati komoru i koji ne smije biti političar, to je jasna poruka', kazao je Maras.

Odmak od politike traži i oporbeni HDZ. 'Na čelu komore bi trebao biti neovisni stručnjak koji bi reorganizirao komoru da ona konačno počne pružati usluge gospodarstvenicima i poduzetnicima u tom kontekstu. Ja ne vidim onda da bi bio problem plaćati članarinu', kazao je HDZ-ov Marko Kolaković.

O sudbini Hrvatske gospodarske komore odlučivat će se već ovoga tjedna. Skupština bi se trebala sastati u srijedu a na njoj će biti i novi prijedlog načina upravljanja. Tada će se saznati je li nedavno imenovanje pomoćnice ministra gospodarstva, za privremenu nasljednicu uhićenog Nadana Vidoševića, bila posljednja politička intervencija u rad HGK.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene