454555
454555
454555
454555
454555

HND traži da Sabor raspravlja o prijetnjama novinarima

  • , 23.10.2016., 14:57
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsko novinarsko društvo je zatražilo od Sabora da raspravlja o prijetnjama koje su prije nekoliko dana dobili Branka Valentić, ravnatlejica Hine i Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.

 
 
 
 
Saša Leković (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Saša Leković (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao, kaže se u priopćenju kojeg potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Posebno upozorava na prijeteća pisma koje su prije nekoliko dana primili Branka Valentić, ravnateljica Hine te Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.

"Jedno pismo „potpisano“ je s „Jedan HOS-ovac“ a drugo s „Ustaške zmije“ a ispod oba „potpisa“ je ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba", podsjeća HND upozoravajući da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak.

Zbog toga zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. "Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici", kaže se u priopćenju HND-a, te se dodaje da bi se zbog značaja teme saborski zastupnici o njoj trebali očitovati na plenarnom zasjedanju.

Ovo je drugi put u mjesec dana da HND mora osuditi prijetnje hrvatskim novinarima. Reagiralo je i 30. rujna osuđujući tada prijetnje Emi Branici, novinarki Nove TV, kojoj je osoba o kojoj je radila priču za Provjereno zaprijetila da će "završiti kao (Ivo) Pukanić".

HND je tada upozorio i na svojevrsnu tjeralicu na društvenim mrežama za nekoliko novinara koji su snimali crkvu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je održana misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se