Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita od rizika

HNB upozorava: Kamate na kredite će rasti, potrošačima preporučuju fiksne kamatne stope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamate na kredite će rasti, no koliko, nitko ne može predvidjeti. Stoga u HNB-u pripremaju preporuke za banke koje bi trebale klijentima nuditi promjenjive kamatne stope. Iako kažu kako ne mogu nikoga natjerati na odabir fiksne kamatne stope, klijenti, kažu u HNB-u, moraju biti informirani.

U Hrvatskoj narodnoj banci radi se na preporukama za banke. One bi klijente trebale informirati o zaštiti od kamatnog rizika i ponuditi fiksne kamatne stope.

"U nekakvom srednjoročnom razdoblju prilično je izgledno da se može očekivati njihov rast, a fiksiranjem kamatne stope se potrošači štite od tog rizika. Naravno, ne može se predvidjeti kada bi moglo doći do porasta, ni intenziteta tog porasta", istaknuo je viceguverner HNB-a Vedran Šošić.

I ministar financija Zdravko Marić tvrdi - rast kamata je izgledan.

"One su već neko vrijeme na povijesnim minimumima i sigurno da su očekivanja, uzimajući u obzir politiku centralnih rezervi SAD-a i Europske centralne banke, da će te kamatne stope u nekom trenutku početi rasti", kazao je ministar Marić. 

Dva susjeda, dva kredita i dva stana, obojica računaju - isplati li se promjenjivu zamijeniti fisknom kamatnom stopom.

"Pomoglo bi da kamate ne bi rasle i to je dobar prijedlog", smatra Pero Pedisić iz Zadra.

"Preporuke su dobre iako bismo više voljeli da HNB ne preporučuje nego da bude regulator i radi svoj posao", kaže njegov susjed Boris Panev.

Trećina novih kredita ima oblik zaštite od rizika, kažu u HNB-u.

"HNB ne uvjerava nikog da podigne kredit uz fiksnu kamatnu stopu, to je uvijek individualna odluka, ali je bitno da su potrošači informirani, a banke daju mogućnost izbora", pojasnio je Šošić.

U Hrvatskoj udruzi banaka tvrde kako konverzije kamata nude i sada. No, to nije besplatno.

"Trebalo bi vidjeti koliko se troškovi vezani uz tehnički dio aneksa mogu smanjiti na razini države kako bi cijeli postupak bio jeftiniji za klijente. Sretna je okolnost da je trošak fiksiranja kamatnih stopa u ovom trenutku relativno nizak", priopćili su iz HUB-a.

Fiksiranje bi za klijente trebalo biti besplatno - odlučni su u udruzi Franak.

"Jednostavno bi banke trebale ponuditi reprogram kredita i u nastavku bi dužnici plaćali manje kamatne stope. Treba omogućiti da to reprogramiranje ne košta ništa", ističe Goran Aleksić iz udruge Franak.

Promjene kamata preporučuju i kreditni specijalisti.

"Treba osvijestiti građane da se kamatna stopa u narednom razdoblju poveća i ideja o refinanciranju kredita je dobra. Kod kredita koje smo refinancirali klijentima je 30 posto povoljnija kamata", kaže kreditni specijalist Vjekoslav Peretić

Više detalja o preporukama bit će poznato kada ih HNB završi do kraja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene