Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukopana u planinu

Priroda koja ostavlja bez daha: Mjesto gdje se smjestila najveća hidroelektrana u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do glavnog postrojenja najveće hidroelektrane u Hrvatskoj dolazi se 350 metara dugim tunelom. Duboko u Mosoru skrivena je Hidroelektrana Zakučac za koju je teško povjerovati da se nalazi baš na toj lokaciji. Osim čiste zelene energije koja nastaje iz njedara Mosora oduševljavaju i ljepote prirodnog okruženja.

Vidikovac uz staru cestu prema Omišu prva je lokacija na kojoj je moguće uočiti hidroelektranu koja u prosjeku proizvede 18% električne energije u Hrvatskoj elektroprivredi. Nalazi se 2 kilometra od ušća rijeke Cetine u more, a osim spektakularnog pogleda, posebnost ovakvog načina proizvodnje energije krije se u održivom razvoju koji manje šteti okolišu.

Pročitajte i ovo Električna vozila su nevjerojatno tiha (Foto: NOVA TV Content Team) Novo iskustvo vožnje Vozila koja su nevjerojatno tiha, jedino što čujete je zvuk kotača Slika nije dostupna Ulažu se velika sredstva Pripada li budućnost automobilskog tržišta električnim vozilima?

Kako je i glavni direktor Hidroelektrane Zakučac Ivica Marušić istaknuo, cilj je stvoriti 'zelenu priču', potaknuti održivi razvoj i koristiti isključivo čistu zelenu energiju. Električni automobili, koji su na tržištu i dalje skuplji od klasičnih automobila koriste energiju dobivenu iz hidroelektrana. Samim time jednostavniji su za održavanje, ne stvaraju buku i ne zagađuju okoliš. Punionice za električne automobile nalaze se na 39 lokacija u Hrvatskoj, a energija koja se koristi na HEP-ovim punionicama proizvedena je iz obnovljivih izvora energije. Na taj način HEP doprinosi smanjenju globalnog onečišćenja okoliša.

Kako izgleda najveća hidroelektrana u Hrvatskoj smještena u blizini ušća rijeke Cetine pogledajte u videu.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene