Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našli smo joj velike mane

Apsurdna investicijska karta Hrvatske nasmijava investitore: "Ovo je nekakva igračka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar Kitarović ovaj vikend ide put Katara s ciljem privlačenja investitora, a s njom ide i izaslanostvo HGK koje je izradilo interaktivnu investicijsku kartu Hrvatske. No, na karti je jedno, a u stvarnosti drugo.

Investicijska karta Hrvatske, koju je izradila Gospodarska komora, nudi podatke o poslovnim zonama, karakteristike tih zona, lokacije, pripremljenost u smislu infrastrukture, udaljenost zona od neke prometne infrastrukture, objašnjava Siniša Košutić iz Hrvatske gospodarske komore.

Gdje god da želite ulagati, karta vam pruža informacije o dostupnosti i razini obrazovanja radne snage te prosječnoj bruto plaći u toj županiji.

"Ovo je nešto što smo mi prikupili i objedinili na jednom mjestu, to je dodana vrijednost ove karte. Ona prvenstveno služi tome da ulagačima olakšamo pristup informacijama", kaže Košutić.

No poduzetnik Denis Čupić, predstavnik stranih ulagača, kaže da su informacije koje karta nudi daleko su od onih koje investitori doista trebaju."Ovo je nekakva igračka, kao neki najobičniji tizer kojim nekoga privlačite da razmisli o ulaganju u Hrvatskoj. Najbazičniji podaci koji će svaki niži referent u takvoj tvrtki moći naći već i na Wikipediji", kaže Čupić.

Zajedno s Čupićem dolazimo i do jednog apsurda. Na kartu je unesena gospodarska zona Brezje kraj Varaždina. U opisu stoji da je kompletno opremljena infrastrukturom, a stvarnost je potpuno drugačija. "Nema nikakve infrastrukture unutar te zone, a u srcu te zone odloženo je 130 tona bala smeća. I svaki ulagač koji tamo dođe prvo će to vidjeti", kaže Čupić. 

Udruženje stranih investitora podržava investicijsku kartu Hrvatske, ali kažu kako bi bilo puno bolje da država napravi nešto konkretnije po pitanju uklanjanja administrativnih barijera, koje su već godinama nažalost rak rana za sve koji žele ulagati u Hrvatsku.

Pa ako se fokus države s karte prebaci na prave probleme, možda se nešto i promijeni. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene