Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženo hrvatsko i srpsko gospodarstvo

'Svaki dan šteta raste za više od milijun eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Srbija je naše šesto izvozno tržište gdje smo prošle godine izvezli roba u vrijednosti od oko 510 milijuna eura', kažu u HGK napominjući da će zatvaranje granica sa Srbijom imati negativan utjecaj na gospodarstvo.

Hrvatska gospodarska komora na upit Dnevnik.hr-a izjasnila se o nastaloj situaciji između Hrvatske i Srbije, vezano za zatvaranja graničnih prijelaza s hrvatske strane za sav teretni i putnički promet, te sa srpske strane za sav teretni promet.

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima Slika nije dostupna Aleksandar Vučić 'Srbija na sumanute mjere neće odgovarati'

Kažu da sadašnja situacija sa zatvorenim granicama može imati samo negativan utjecaj. 'Srbija je naše šesto izvozno tržište gdje smo prošle godine izvezli roba u vrijednosti od oko 510 milijuna eura'. Napominju da će se ukupna šteta moći sagledati tek nakon određenog vremena, odnosno završetka izbjegličke krize koja je potaknula ovakvu reakciju dvije države.

Dnevni izvoz robe je veći od milijun eura, zbog čega sada značajnu štetu trpe i svi poduzetnici koji posluju s Istočnom i Jugoistočnom Europom, odnosno svi oni koji posluju preko teritorija Republike Srbije.

UŽIVO 'Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena'

Na pitanje koje vrijeme granice mogu biti zatvorene da ne nastanu posljedice toliko velike da mogu ugroziti hrvatsko gospodarstvo, u HGK-u nisu željeli tu opciju, u kojoj bi ovakva situacija mogla potrajati duže vrijeme, uzeti u obzir.

HGK apelira da se što prije postigne rješenje kako bi se izbjegle daljnje štete za gospodarstvenike. Apeliraju i na Republiku Srbiju da ne diskriminira hrvatske tvrtke, koje su do 2014. godine u Srbiju investirale 683 milijuna eura i otvorile brojna radna mjesta, braneći im prelazak granice jer takve rigorozne mjere oštetit će i hrvatske i srbijanske gospodarstvenike. 'Granice što prije trebaju biti otvorene, inače posredno dovodimo u pitanje radna mjesta u tvrtkama koje posluju izravno sa Srbijom. Stoga još jednom apeliramo na donositelje odluka da granice za teretni promet, odnosno gospodarstvenike budu otvorene kako bi se spriječili negativni utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Isto tako apeliramo na Republiku Srbiju da ne diskriminira hrvatske tvrtke, koje su do 2014. godine u Srbiju investirale 683 milijuna eura i otvorile brojna radna mjesta, braneći im prelazak granice jer takve rigorozne mjere oštetit će i hrvatske i srbijanske gospodarstvenike', kažu u HGK te dodaju da Vlada ulaže silne napore u rješavanje postojeće situacije.

Reakcije njihovih članica, ističu u HGK, stižu iz minute u minutu i uglavnom se svode na apele da se ova situacije riješi što prije. 'Zabrinuti su i ogorčeni što izbjeglička kriza ide preko njihovih leđa', tvrde u HGK.

Hrvatska gospodarska komora u svakodnevnom je kontaktu s Privrednom komorom Srbije. 'I njima je, kao i nama, u interesu zaštiti svoje gospodarstvenike. Apeliramo da se ne zagovara i ne najavljuje kolektivna tužba, već da situaciju pokušamo riješiti u što skorijem roku radi obostranih interesa naših gospodarstvenika', ponavljaju.

'U interesu obiju država je konstruktivan dogovor'

'Mi smo se suočili s velikim problemom distribucije naših proizvoda, znači ne samo na tržištu Srbije, već i sve zemlje gdje je Srbija na putu za tranzit. To je riječ o tržištima Makedonije, tržištima Grčke, čak i tržištima Albanije', rekao je Goran Lovrek, asistent uprave Kraša.

'Uvjereni smo da će dvije zemlje susjedi, Srbija i Hrvatska, konačno u interesu obiju država i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor. Što se prije to dogodi to će biti manja šteta. Kompanije iz naše Grupe do sada su već pretrpjele velike štete', priopćili su iz Agrokora.

'Nastojimo i u razgovoru s kolegama iz udruge poslodavaca Srbije da probamo smiriti strasti. Mi razumijemo političku situaciju, razumijemo koji je to teški problem za Hrvatsku vezano za izbjeglice', kaže Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

'Ova situacija sa zatvaranjem graničnih prijelaza je rezultat političkih odnosa i bojim se da su sada i Srbija i Hrvatska kolateralne žrtve ovih velikih europskih zemalja koje nisu sposobne riješiti političko pitanje izbjeglica, a sada mi trpimo ekonomske štete', rekao je Drenislav Žekić, bivši direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu.

Podsjetimo, od danas su zatvoreni svi granični prijelazi sa Srbijom za prijelaz vozila srpskih registarskih oznaka. Reakcija je to na mjere Srbije koja je od ponoći zatvorila granice s Hrvatskom za teretni promet te zabranila uvoz hrvatskih proizvoda.

Razvoj situacije s pitanjem granica možete pratiti ovdje, a razvoj situacije s velikim izbjegličkim valom na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene