Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obični ljudi' odolijevali neprijatelju

Svjedočanstva heroja Vukovara: Morali smo obraniti grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rat u Vukovaru 1991. godine bio je u svim dijelovima grada strašan, krvav i brutalan - ali ništa se ne može uspoređivati sa Sajmištem.

Otpor hrvatskih branitelja na Sajmištu najsvjetliji je trenutak Domovinskog rata, obični ljudi bez ikakvog vojnog iskustava mjesecima su odolijevali stostruko brojnijem neprijatelju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Karamarko: Oko ćirilice ćemo se svađati, ali jučer smo trebali biti jedinstveni Slika nije dostupna Premijer o Vukovaru 'Ekipa je otišla, zabava je završila, neki su se izgalamili i sada treba živjeti dalje'

'Morali smo zauzeti položaje na rubnim dijelovima grada kako bismo onemogućili neprijatelja da prodre u grad', rekao je Ivica Arbanas. Njegov kolega Pero Perić sudjelovao je u uništavanju neprijateljskih tenkova.

'S kolegama sam otišao na Negoslavački put i kroz kukuruze smo prošli. Kolega je opalio iz rpg-s i čitav tenk je odletio u zrak', prepričao je Perić. Zajedno s kolegama uništio je nekoliko tenkova, ni sami ne znaju broj.

>> Vukovar: Počelo prikupljanje potpisa za referendum

'Subota i nedjelja su bili najgori za obranu Vukovara. Neprijatelji su ubijali civile, bili su dobro naoružani. Nikoga nisu poštedjeli', prepričao je događaje u studenom 1991. Ivica Fabijanić.

Svi koji su sudjelovali u akcijama veliku zahvalnost izrazili su upravo liječnicima Vukovara koji su u užasnim uvjetima spasili brojne živote. Hrabrost heroja Vukovara i njihova požrtvovnost omogućila je da Vukovar u studenom 1991. godine prođe sa što manje žrtava i stradalnika.

Dominik Galić autor je serijala o herojima Vukovara, čije osobne priče možete pogledati na oyo.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene