Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladajući za proračun

Hebrang: Proračun jamči socijalni mir, mirovine, plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući saborski klubovi podržali su večeras vladin prijedlog proračuna za iduću godinu naglašavajući da se njime osigurava socijalni mir i preduvjeti za izlazak iz gospodarske krize i pripremu države za ulazak u EU.

'Ovaj proračun mogućava održiv socijalni mir jer svima jamči plaće, mirovine, zdravstvenu zaštitu, omogućava uvod u daljnji oporavak gospodarstva na temelju vladina programa i omogućuje pripremu države za EU', naglasio je Andrija Hebrang (HDZ). Predloženi proračun predstavlja pobjedu solidarnosti nad isključivošću, osjećajnosti nad grubošću i vizije nad očajavanjem, rekao je Hebrang naglašavajući kako ne zna ni jednu vladu u Europi koja je u predizbornoj godini donijela odluku da neće povećati rashode.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Prosvjed - 2 Odjeci prosvjeda Vladajući se rugaju lijevoj oporbi: "Ti ljudi kao da žive u svemiru, da nije žalosno bilo bi smiješno"

Hebrang: Svako bolno rezanje je socijalno ugrožavanje

'To je dokaz da je interes države ispred stranačkog interesa i Klub HDZ-a to pozdravlja', naglašava. Hebrang pozdravlja i to što se proračunom ne smanjuju plaće i mirovine jer bi to, upozorava, dovelo do pada kupovne moći građana, a time i proizvodnje što bi za posljedicu imalo i smanjenje novca u državnoj blagajni od PDV-a. 'Svako rezanje bolnim nožem značilo bi socijalno ugrožavanje', naglašava. Ističe da je predloženim proračunom osiguran novac za razvojne projekte, za aktivnosti vezane uz povlačenje novca iz europskih fondova, referendum za ulazak u EU.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi, kazao je kako nije točno da, za razliku od ostalih europskih zemalja, Hrvatska ne izlazi iz krize. Hrvatska je u krizu ušla kasnije i toliko kasnije krenuo je i njezin gospodarski oporavak, a da se oporavljamo, rekao je, govori podatak da rastu prihodi od PDV-a, od uplata doprinosa, kao i podatak da je većina fondova u zemlji prošlog tjedna bilježila rast. Ukupni dug u odnosu na BDP u Hrvatskoj iznosi 48 posto, a u Europi preko 80 posto, dodao je i ustvrdio kako to pokazuje da je Hrvatska stabilna država koja iz krize može izaći sama, bez tutorstva, bez MMF-a.

Čehok: Ova Vlada jedina nije povećala rashode u predizbornoj godini

Nije točno da, za razliku od ostalih europskih zemalja, Hrvatska ne izlazi iz krize Andrija Hebrang Da je sadašnja vlada jedina koja u predizbornoj godini nije povećala rashode naglasio je u ime Kluba nezavisnih zastupnika Ivan Čehok ističući kako je to jedino pošteno u okolnostima u kojima se država nalazi. 'Ova vlada jedina je imala hrabrosti zamrznuti proračun na ovogodišnjoj razini', kazao je i ocijenio kako bi drukčiji pristup vodio do 'lažnih obećanja koja bi se brzo rasplinula'.

Osiguranjem isplate plaća i mirovina Vlada je osigurala egzistencijalni spokoj građana i umirovljenika, dodao je i naglasio kako je, također, proračunom osigurana i određena razina razvojnih projekata. Nužnim je, ipak, naglasio povećanje proračunskih izdvajanja za obrazovanje, naglasivši kako Hrvatsku iz krize prije svih mogu izvući i razvoj joj zajamčiti obrazovani ljudi.

Pupovac: Proračun nije spasonosan, ali ni katastrofalan

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da predloženi proračun nije spasonosan, ali nije ni katastrofalan. 'On je pokazatelj stanja naše ekonomije, financija i naših mogućnosti', kazao je Pupovac. Pitanje je, kazao je, hoćemo li moći izdržati s ovakvim proračunom ako se u idućem kvartalu ne počnu poduzimati mjere kojima će se ojačati prihodovna strana proračuna. Naglasio je kako glavna tema danas nije i ne bi trebao biti samo proračun već mjere koje bi proračun pratile i osigurale gospodarski oporavak.

No, SDSS podržava proračun jer su, ističe, najava donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti te indeksaciji mirovina kao i zadržavanje nulte stope PDV-a mjere koje pokazuju spremnost da se uvede reda u državne financije, bez da se kroz proračun udara na najosjetljivije skupine.

'Dobro da je predstavljen već u studenom'

Josip Friščić (HSS) pozitivnim drži što je prijedlog proračuna predstavljen već u studenom jer se time, naglašava, omogućava da svatko zna što može očekivati i pripremiti se za iduću godinu. Istaknuo je važnost osiguravanja sredstava za razvoj turizma koji čini blizu jedne četvrtine društvenog proizvoda, kao i za poticajne mjere u proizvodnji hrane te za malo i srednje poduzetništvo. Značajnim je izdvojio i osiguranje sredstava za proces pridruživanja Europskoj uniji, a što će, vjeruje, omogućiti ulazak investitora u Hrvatsku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene