Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedodstupno zdravstvo

'HDZ uvodi porez na bolest i starost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP ne prihvaća poziv ministra zdravstva Darka Milinovića za konsenzusom oko Vladinog prijedloga reforme zdravstva, budući da, tvrde u SDP-u, nije riječ o reformi, nego o HDZ-ovu uvođenju poreza na bolest i starost.

SDP-ovi saborski zastupnici Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Željko Jovanović su na konferenciji za novinare pozvali ministra Milinovića i HDZ da povuku predložene mjere, a kako bi se, kažu, otvorio prostor za dogovore oko reforme koja počiva na postulatima reformatora hrvatskog zdravstva Andrije Štampara - sveobuhvatno, jedinstveno i svima dostupno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi

'SDP ne prihvaća poziv na konsenzus temeljem ovakvih štetnih prijedloga za hrvatske građane. Nećemo prihvatiti konsenzus na štetu građana', poručila je Opačić.

Ocijenila je da nije riječ o reformi, nego o tome da HDZ ponovno uvodi porez na najstarije i najbolesnije kojim ministar Milinović želi sanirati državni proračun, a da pacijenti i umirovljenici postaju glavni izvor prihoda. 

>> Reforma zdravstva dočekana na nož

>> Zdravstvena reforma ne smije opterećivati prosječne plaće

>> Od svake kutije cigareta 5 kuna za zdravstvo

'Reforma dijeli društvo na bogate i siromašne čime se ugrožava najsiromašniji dio društva. Amerikanizacija zdravstvenog sustava dugoročno će još više produbiti podjele u društvu na one koji će pravo na zdravlje ostvariti i one koji to neće moći', kazala je.

Hrvatski liječnički sindikat smatra da prijedlog zdravstvene reforme nudi samo parcijalna rješenja koja se odnose na financiranje sustava, ali ne i na rješenja gorućih problema u zdravstvu Opačić je Vladu i ministra zdravstva prozvala za 'manjak vizije, lutanje, nesnalaženje i nevjerodostojnost', napominjući kako su se prvo zalagali za administrativnu pristojbu, a potom su je ukinuli i zamijenili participacijom i doprinosima, da je HDZ prvo predlagao ukidanje dopunskog osiguranja, a sada povisuje policu tog osiguranja.

Jovanović je istaknuo kako je SDP kao odgovorna stranka spreman na konsenzus koji će građanima omogućiti više zdravlja, ali da ne može prihvatiti 'privatizaciju i tajkunizaciju hrvatskog zdravstva na HDZ-ov način'.

Da ima mjesta za konsenzus sa socijalnim partnerima, u politici i s građanima smatra i Mrsić, ističući kako hrvatsko zdravstvo treba temeljito reformirati 'jer ono sada ne udovoljava potrebama građana'.

Hrvatski liječnički sindikat smatra da predložena reforma zdravstva nudi parcijalna rješenja 

Hrvatski liječnički sindikat drži da prijedlog zdravstvene reforme, koju je prije dva dana predstavio ministar zdravstva Darko Milinović, nudi samo parcijalna rješenja koja se odnose na financiranje sustava, ali ne donosi rješenja gorućih problema u zdravstvu te odgovor kakve će koristi od zdravstvene reforme imati građani.

'Tražimo cjelovito rješenje, a ne reformu o tome kako prikupiti novac', izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. Zatražio je od ministra pisani dokument te javnu raspravu o problemima unutar zdravstvenog sustava.

Babić ističe kako je sustav prenapregnut te da mu prijeti kriza poput one na Wall Streetu, što bi moglo rezultirati time da određene kategorije građana ostanu bez zdravstvene zaštite.

Predsjednik HLS-a također upozorava na potplaćenost i sve veći nedostatak medicinskog kadra, a posebice liječnika, za što prijedlog reforme ne nudi ni kratkoročna ni dugoročna rješenja.

Hrvatska bi se, ističu čelnici liječničkog sindikata, vrlo brzo po ulasku u Europsku uniju mogla, poput Poljske u takvoj situaciji, suočiti s odlaskom liječnika na rad u druge zemlje EU, pa će doći u pitanje dostupnost zdravstvene zaštite hrvatskih građanima.

HLS se protivi smanjenju prava pacijenata i spreman je štrajkati zbog toga bude li potrebno.

'Mi ćemo štititi prava hrvatskih građana na zdravstvenu zaštitu, a razinu prava će odrediti politika', zaključio je Babić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene