Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrujana i oporba i koalicijski partneri

Reforma zdravstva dočekana na nož

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reformu zdravstva ministra Darka Milinovića na nož je dočekala ne samo oporba, nego i koalicijski partner Hrvatska stranka umirovljenika te sindikati.

Umirovljenici tvrde da uopće nisu sudjelovali u izradi prijedloga reforme. Savez samostalnih sindikata neprihvatljivim drži financijsko sređivanje sustava na teret građana, preko participacije od 20 posto na sve zdravstvene usluge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rakcije na novi zakon VIDEO: Prijetnje kongresnicima zbog zdravstvene reforme Slika nije dostupna Glasovanje idućih tjedana Obama predstavio konačnu reformu zdravstva

>> Od svake kutije cigareta 5 kuna za zdravstvo

Time se, tvrde, građane praktički primorava na dodatno dobrovoljno osiguranje. Protive se svakom modelu koji bi javno zdravstvo pretvarao u privatno.

Sindikati podsjećaju da je zakonom zajamčeno besplatno liječenje osoba oboljelih od teških malignih bolesti ili primjerice usluge transplantacije. 

Reforma koju je najavio resorni ministar Darko Milinović samo je pokušaj financijskog rješavanja problema u zdravstvu, a troškove toga će, u vidu različitih novih nameta, snositi hrvatski građani, rekla je potpredsjednica SSSH za javne službe Spomenka Avberšek.

Avberšek se usprotivila uvođenju plaćanja zdravstvenog doprinosa za umirovljenike s mirovinom iznad 2.600 kuna, kao i povećanju iznosa polica dopunskog osiguranja za one s mirovinom iznad 5.200 kuna.

Sindikalci su protiv bilo kakvog modela izravne ili indirektne 'privatizacije' pružanja zdravstvene zaštite koja je javna. Uvođenje modela koncesija u zdravstvo značilo bi daljnje istiskivanje javnog karaktera zdravstva, rekla je Avberšek.

'Od Vlade bi bilo pošteno da građanima jasno kaže kako Hrvatska nema novca za financiranje zdravstva, te da građani moraju stisnuti još jednu rupu na svom remenu kako bi ga sami financirali', poručila je Avberšek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene