Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosno pitanje

HDZ traži od Vlade konkretne mjere oko vala izbjeglica, HSP traži izvanrednu sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ustvrdila je u utorak da promjena politike prihvata izbjeglica u EU prijeti znatno većim egzodusom migranata u Hrvatsku od kvota koje je dobila prilikom pregovora te je od Vlade zatražila jasne odgovore i konkretne sigurnosne mjere u pogledu sve većeg vala emigranata iz arapskih zemalja.

HDZ upozorava da su veliki broj izbjeglica i njihovo zbrinjavanje prvorazredno sigurnosno pitanje na koje, tvrde u toj stranci, hrvatska Vlada još ne daje nikakve konkretne odgovore.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac"

U priopćenju HDZ navodi kako je točno da koncept EU počiva na načelu solidarnosti, ali napominje i da je jedno od prioriteta i pitanje nacionalne sigurnosti.

Zadnjih dana, kažu u HDZ-u, događaju se nagle promjene stava zemalja EU-a o izbjegličkoj krizi, kao i u režimu kontrole na granicama u novonastalim okolnostima. Kako bi se lakše nosila s priljevom izbjeglica, Njemačka uvodi granične kontrole prema članicama Europske unije.

HSP traži izvanrednu sjednicu Vlade zbog imigrantske krize

Hrvatska stranka prava (HSP) traži hitnu izvanrednu sjednicu Vlade RH na kojoj će se donijeti jasno stajalište države o tome kako ćemo se postaviti prema valu imigranata, koji može krenuti preko naše zemlje, izjavio je predsjednik HSP-a Daniel Srb u utorak u Osijeku.

MAĐARSKA PROGLASILA IZVANREDNO STANJE Izbjeglice: Probat ćemo kroz Hrvatsku

Situacija s izbjegličkim valom je alarmantna, rekao je Srb na konferenciji za novinare, istaknuvši kako su Srbija, Mađarska i Austrija zatvorile svoje granice te imaju užasnih problema, za koje ne znaju kako će ih riješiti, a da se u Hrvatskoj o ovome problemu uopće nije ozbiljno razgovaralo.

Upozorio je kako je od početka tjedna 'Schengenski režim mrtav', jer je većina granica zatvorena, dok je jedino što je Hrvatska do sada napravila, poslala ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, na dogovor sa svojim europskim kolegama oko kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama, do kojega na kraju nije ni došlo.

"Ministar Ostojić nije imao ni odgovor na pitanje koliko je uopće Hrvatska spremna primiti izbjeglica. Mi možda možemo prihvatiti prvi val od 3.000 ljudi. A što dalje? A upravo je to temeljno pitanje. Što Hrvatska tu može učiniti i koliko izbjeglica može primiti", upozorio je Srb.

Dodao je kako ne dovodi ni na koji način u pitanje da ljudima u nevolji treba pomoći, ali ističe da je rasprava o podjeli kvota apsolutno neprihvatljiva.

Smatra kako bi se Hrvatska trebala postaviti kao Austrija, jer drži da nitko ne može zamjeriti Austriji što, unatoč činjenici da žele pomoći ljudima, ipak ne mogu primiti stotine tisuća ljudi.

'Hrvatsko Ministarstvo kulture sufinancira velikosrpsku propagandu'

Predsjednik HSP-a rekao je također kako je od ministra kulture Berislava Šipuša tražio hitno očitovanje o političkom skandalu, u koji je, kako drži, izravno upleteno ovo Ministarstvo zbog sufinanciranja filma "15 minuta – Masakr u Dvoru“ sa 250.000 kuna.

Ocjenjuje kako je u pitanju politički skandal, jer hrvatsko Ministarstvo kulture sufinancira velikosrpsku propagandu kroz ovaj film, u kojem je glavni govornik bivši zapovjednik srpskih paravojnih postrojba u Hrvatskoj general Mile Novaković.

Ističe kako se u spornom filmu ne navodi da postoje izvješća danskih pripadnika UN-a od 8. Kolovoza 1995., kada se dogodio zločin u Dvoru, a koja potvrđuju da Hrvatske vojske tada u Dvoru na Uni nije bilo, a što potvrđuju i izjave Veljka Barbieria, tadašnjeg časnika za vezu s UN-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene