Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ smiruje koaliciju: Od ZERP-a se odustaje, partneri se neće buniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih poruka europskog povjerenika Ollija Rehna, kako je moguć prekid pregovora s Europskom Unijom zbog ZERP-a, cijelo se jutro na Markovu trgu pokušava riješiti taj problem.

Konzultacije koalicijskih partnera još traju, a na njima sudjeluju, uz predsjednika Vlade Ive Sanadera i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, ostali visoki dužnosnici tih dviju stranaka, ali i glavni pregovarač, Vladimir Drobnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HSS ne bi ukidanje ZERP-a, ali bi ostali u Vladi Slika nije dostupna Kacin o ZERP-u: Sanaderu treba pomoći da ne postane talac svoje koalicije

Kako doznajemo, Sanader pokušava uvjeriti Josipa Friščića da je ulazak u EU daleko važnija stvar od ZERP-a, a čini se da je i Friščić spreman odustati od ZERP-a.

No, problem bi moglo biti ako Friščić u tome ne dobije podršku svoje stranke.

HSLS se, pak, u čitavoj stvari drži sa strane. No, u svakom slučaju, možda već danas doznamo hoće li RH odabrati EU ili ZERP.

Sanader: Nema pucanja koalicije zbog ZERP-a

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas nagađanja da bi se vladajuća koalicija mogla raspasti zbog europskog ultimatuma - ZERP ili EU.

- Nema pucanja koalicije. Koalicija je čvrsta, idemo dalje, rekao je Sanader na konferenciji za novinare u Vladi.

Izvijestio je da u koaliciji traju konzultacije, te da "kod koalicijskih partnera prevladava stav kao i u HDZ-u da je nacionalni interes pitanje svih nas i da treba staviti na vagu možemo li imati i jedno i drugo".

- Ako možemo, sjajno, a ako ne, treba vidjeti što je važnije i to ćemo preko vikenda razmotriti, dodao je.

Sanader je kazao kako je koalicijske partnere izvijestio o onome što mu je u ime Europske komisije rekao povjerenik za proširenje Olli Rehn da Hrvatska mora otkloniti razloge nezadovoljstva Italije i Slovenije ZERP-om, a zbog kojih "na neki način dolazi do blokade pregovora".

Potvrdio je da je Rehnove riječi shvatio kao ultimatum.

Podsjetio je da su Vlada i Sabor donijeli Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim. "Ali, ako ne riješimo pitanje ZERP-a i blokade pregovora, onda sav naš posao neće biti dovoljan da idemo naprijed", rekao je Sanader.

Upozorio je da su Hrvatskoj iz tijela EU došle dvojake poruke - dva zaključka Vijeća ministara da ZERP ne bi trebalo primjenjivati na članice EU, te rezolucija Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta prema kojoj je ZERP bilateralno pitanje.

Naglasio je, međutim, da je pitanje je li rezolucija, čak i ako je prihvati plenum Europskog parlamenta, obvezujuća za članice i Europsku komisiju, te da je zaključak Vijeća ministara, s druge strane, sastavni dio erupske pravne stečevine.

Premijer je izvijestio je i da do kvadrilateralnog sastanka s Europskom komisijom, Italijom i Slovenijom vjerojatno neće doći, jer neslužbene informacije govore da talijanska tehnička vlada nije spremna preuzeti političku odgovornost za takav sastanak.

Iako ne očekuje kvadrilateralni sastanak, Sanader je istaknuo da će se u četvrtak u Bruxellesu održati niz bilateralnih sastanaka na marginama summita Europske pučke stranke, ali i šire, s obzirom da se istodobno održava sastanak Europskog vijeća.

Ponovio je da će, ne dođe li do željene kvadrilaterale, hrvatsku javnost izvijestiti o tome kako je Vlada namjeravala riješiti to pitanje.

Premijer je najavio je da će se konzultacije s koalicijskim partnerima nastaviti i preko vikenda, a da će u utorak o situaciji izvijestiti i čelnike svih parlamentarnih stranaka.

Očekuje, kaže, da će razgovori teći "u jednom duhu" i bez podjela na vladajuće i oporbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene