Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specifična kultura štednje

HDZ: Porez na nekretnine je harač na minuli rad, a ne na bogatstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni odbor HDZ-a za gospodarstvo ustvrdio je danas kako je najavljeni porez na nekretnine harač na minuli rad, a ne na bogatstvo.

"Kada govori o nekretninama Vlada bi trebala imati na umu specifičnu kulturu štednje Hrvata. Za 98 posto građana Hrvatske, kupnja nekretnine je određeni oblik štednje, način i stil života i rada, kultura življenja i okosnica sigurnosti obitelji. Takav stav su izgradili nažalost zbog svih povijesnih iskustava i nedaća. Istodobno, samo dva posto Hrvata drži 90 posto štednje u bankama čija je vrijednost znatno veća od vrijednosti nekretnina fizičkih osoba", ističe u priopćenju HDZ.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program"

>> HDZ: To nije porez na imovinu nego porez na nekretnine!

Ta stranka drži da je jasno kako će "danak ovom najnovijem Kukuriku haraču opet platiti seljaci, radnici i umirovljenici koji su za izgradnju nekretnina već platili pet posto poreza na promet nekretnina, platili su komunalni i vodni doprinos, priključke za komunalnu infrastrukturu, izdavanje dozvola, PDV, osiguravali posao projektantima i građevinarima, lokalpatriotski ulažući u svoju domovinu". "S druge strane Vlada čineći ogromnu društvenu nepravdu, omogućava tajkunima koji svoje milijune 'mudro' skrivaju u bankama da ne plate niti lipe poreza", navodi HDZ.

"Budući da je najveći dio građana zadužen, veliki broj nekretnina je pod hipotekom, broj nezaposlenih je gotovo 340 tisuća i radna mjesta nestaju, građani svakodnevno osjećajući Kukuriku tsunami poskupljenja energije i hrane sa sve manjim raspoloživim dohotkom neće moći vraćati kredite, ali ni plaćati porez. Zato će očito banke i država te nekretnine preuzimati i prodavati ih na javnim dražbama onima koji imaju veći dohodak, strancima ili Hrvatima koji u bankama imaju više od 220 milijarda štednje", stoji u priopćenju tajnika HDZ-ova Nacionalnog odbora za gospodarstvo Gorana Solde.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene