449989
449989
449989
449989
449989

'U Hrvatsku se vraća nacionalizam'

  • , 13.09.2016., 16:31
  • Autor:
  • komentara

Nakon slabog odaziva na izvanredne parlamentarne izbore, Hrvatska će izgledno dobiti vlast koja se sastoji od koalicije stranaka desnog centra, a o njezinom budućem djelovanju i kako bi se Europa prema tome trebala postaviti raspisao se Guardian.

 
 
 
 
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

'Zemlja se suočava s istim problemima. Nezaposlenost je 16%, među mladima 40% , dug je na 90% BDP-a, obala ovisi o turizmu, dok unutrašnjost masovno šalje migrante na rad u Njemačku i Austriju', napisao je britanski komentator Paul Mason za Guardian.

'Novo je povratak nacionalizma. Do 2013. hrvatski konzervativni nacionalistički političari napravili su dovoljno liberalne buke kako bi uvjerili Bruxelles da mogu osigurati osnovne kriterije za članstvo u EU. Od tada su uvučeni u val nacionalističkog rivalstva koje je zahvatilo Balkan', piše Mason.

Napominje da se u jeku nacionalističkih prepiranja sa susjedima, 'intelektualni život na Balkanu povukao u skup paralelnih odjeljaka'.

Osvrnuo se na sredovječnu populaciju pišući kako mnogi 40-godišnjaci i 50-godišnjaci žive 'posttraumatičnim životnim stilom', te iako se bave uobičajenim životnim stvarima kao što je odlazak na posao i obiteljski život, rijetko govore o onome što su u ratu radili ili što su proživjeli, ali su zabrinuti da bi se konflikt mogao ponoviti. S druge strane, mladi u cijeloj regiji žive u internetom povezanom 'svijetu snova gdje elektronička glazba i Pokemon GO zamjenjuju nacionalne i političke identitete formirane prije 20 godina'.

Mason Europi poručuju da ukoliko želi da Balkan uspije u funkcioniranju, mora razumjeti granice svog trenutnog pristupa. EU mora biti, smatra, čvršća s budućom hrvatskom Vladom. 'Sva kulturna kimanja glavom i namigivanje prema fašističkom režimu iz Drugog svjetskog rata moraju nestati. EU se mora pripremiti kao što je zaprijetila Poljskoj i Mađarskoj, da će aktivirati članak 7 prema kojem se zemlje članice mogu upozoriti na nedostatnu vladavinu prava te na kraju im se suspendirati članstvo ili im oduzeti pravo na glasanje', smatra Mason.

Iskazao je bojazan da ukoliko stvari na Balkanu krenuo naopaku, Hrvatska će kao država članica EU imati pravo pozvati na podršku pod aktom zajedničke obrane, a sve EU članice će imati obvezu dati joj tu podršku.

'Dugoročno je za zapadne europske demokracije ključno da se angažiraju oko Balkana i promoviraju kulturu demokracije i demokratske institucije', zaključuje Mason u Guardianu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se