Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granični problem na Dunavu:

Granični spor: 'Kad sam to vidio, suze su mi krenule'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, uz granične probleme sa Slovenijom, još uvijek nije konačno utvrdila sedam spornih graničnih točaka sa Srbijom, BiH te Crnom Gorom.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Aktualna je vlada potpuno zapostavila rješavanje problema na Dunavu. Mještani na krajnjem istoku Hrvatske punih 18 godina nemaju pristup Šarengradskoj adi - hrvatskom teritoriju na drugoj strani rijeke.

Hrvatska zemlja na drugoj strani Dunava. Marinko u Šarengradsku adu može samo čeznutljivo gledati. Pristupiti hrvatskoj zemlji ne može punih 18 godina. 'Iako me i srce i duša bole, ne mogu preko, nešto pričaju da bi je tek 1. svibnja mogli samo posjetiti', rekao je Marinko Komarčević.

Ada je do rata bila izvor života stotinama mještana. Ovdje su držali konje, napajali stoku, obrađivali zemlju. 'Nadali smo se da ćemo možda i tamo držati stoku, jer nam to puno znači, ali ništa od toga', kaže Komarčević. Ada nedostaje svakom Šarengrađaninu. Tomislav je s druge strane Dunava živio 20 godina.

'Fali mi, jako, možda sada ne bih držao stoku tamo, ali bih volio barem tamo pecati', rekao je Tomislav Sabo. S druge strane Dunava više je od 11.000 hektara hrvatskoga teritorija. Hrvatska policija Dunavom plovi tek do njegove sredine. Na snazi je još sporazum Tuđman - Milošević o razdvajanju po sredini rijeke. 'E, kad sam to vidio, tu su mi suze krenule, odmah, fali mi Ada, jako', rekao je Gojko Ribić. Međudržavno povjerenstvo za granicu do prije nekoliko je godina intenzivno radilo na tom problemu. No danas sve stoji.

'To je za sve ljude spas, koji su tamo imali stoku, ima ljudi koji su živjeli tamo, pecali ribu, odgojeni smo tamo', kaže Ribić. Šarengrađani godinama čekaju rezultat pregovora dvaju država. Žele natrag svoju Adu - otok života kako su je zvali. Prepusti li država hrvatsku zemlju susjedima, kažu, naići će na - sklizak teren.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene