Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio u Haagu

Granić: Htjeli smo mirnu reintegraciju, no Srbi nisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske vlasti željele su mirno reintegrirati okupirana područja, ali lokalni Srbi nisu željeli nikakav gospodarski ili politički dogovor, izjavio je u utorak pred Haaškim sudom negdašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

'Državna politika je bila da se rješenje pokuša pronaći mirnim putem i okupirana područja mirno reintegriraju u ustavno-pravni poredak', rekao je Granić na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom za zločine počinjene u tijeku 'Oluje'. 'Lokalni Srbi bili su nesolidni partneri za bilo kakav dogovor, bilo gospodarski, a pogotovo politički. O tome nisu htjeli razgovarati', dodao je Granić, prvi svjedok obrane generala Mladena Markača. Granić, dekan Visoke novinarske škole u Zagrebu i konzultant, ustvrdio je da u hrvatskom vodstvu 'nikad nije bilo dilema' da su Srbi hrvatski građani kojima treba dati najvišu zaštitu ljudskih, manjinskih i kulturnih prava, ali su bili indoktrinirani i odbijali su život u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom? Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

>> Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan

'Pad Srebrenice bio je prekretnica'

'Glavni problem bio je što su lokalni pobunjeni Srbi bili snažno indoktrinirani od 1987. i dolaska Miloševića na vlast. Njihovi vođe nisu prihvaćali nikakvu Hrvatsku. To se poslije, nakon 'Oluje', reflektiralo odlaskom tih ljudi iz Hrvatske', rekao je Granić. On je svjedočio o okolnostima prije akcija Hrvatske vojske 'Bljeska' i 'Oluje', rekavši da je Hrvatska zbog okupacije dijela teritorija trpjela velike gospodarske štete, da je prijetio pad Bihaća u BiH, da je više od 600 Hrvata i nesrba ubijeno, a 12.000 protjerano tijekom mandata UNPROFOR-a u Hrvatskoj te da su se pobunjeni Srbi nastavili naoružavati oružjem iz Srbije. Na to su Granić i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman upozoravali u pismima međunarodnim dužnosnicima, no 'ništa konkretno nije učinjeno', rekao je Granić, dodavši da je 'prekretnica' bio pad Srebrenice u BiH u srpnju 1995.

'Nakon pada Srebrenice bojali smo se da bi se isto moglo dogoditi s Bihaćem koji je napadan i s teritorija Hrvatske', dodao je svjedok, potvrdivši da je tadašnji turski predsjednik Sulejman Demirel za posjeta Zagrebu 'molio Tuđmana' da učini sve za spas Bihaća i Bošnjaka. Uslijedila je Splitska deklaracija kojom je omogućeno djelovanje HV-a na teritoriju BiH i potom je, na poziv predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, HV zajedno s Armijom BiH i HVO-om izveo operacije 'Grahovo' i 'Glamoč' kako ne bi pao Bihać, rekao je Granić koji nastavlja svjedočiti u srijedu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene