Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed ide dalje

Prosvjednici poručili: Varšavska neće pasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su pozvali na ostavku ministricu Matulović Dropulić i gradonačelnika Bandića.

U Varšavskoj ulici u Zagrebu i dalje se prosvjeduje. Građani i aktivisti Zelene akcije i Prava na grad traže obustavu radova na izgradnji sporne garaže Tome Horvatinčića.

Horvatinčić za taj posao ima sve potrebne dozvole, no prosvjednici smatraju da taj projekt nije u javnom interesu, na korist svih građana nego uske skupine ljudi. Poduzetnik ne želi pred kamere. Prosvjednici su cijelu noć proveli na gradilištu na kojem su prethodno srušili zaštitnu ogradu.

>> FOTO: Horvatinčić mirno zaobilazi srušenu ogradu

Policija je oko 16 sati donijela novu ogradu i potpuno ogradila Varšavsku ulicu te su prosvjednici koji od jučer sjede na srušenoj prvotnoj ogradi ostali unutar ove nove ograde i dalje se ne misle maknuti. Provjednici su tako binu morali postaviti na Cvjetnom trgu gdje će se onda održati i prosvjed. Oko Varšavske i Cvjetnog trga je raspoređen veliki broj pripadnika  interventne policije.

Na prosvjedu se okupilo oko 4 tisuće prosvjednika koji su pozivali na ostavku ministricu Marinu Matulović Dropulić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Smatraju da su pogodovali investitoru Horvatinčiću unatoč mišljenju raznih stručnjaka. Prosvjednici su složno poručili: 'Varšavska neće pasti!'

U četvrtak će se održati i drugi prosvjed pod nazivom 'Spakiraj kofere', a građane su aktivisti Prava na grad i Zelene akcije pozvali da u 18 sati dođu u Varšavsku i ponesu kofere, kojima će se uputiti pred gradsko poglavarstvo i ponovno zahtijevati ostavku Bandića.

'Nevjerojatno koliko policije ima'

Uoči večerašnjeg prosvjeda, politička stranka Zelena lista održala je konferenciju za novinare na kojoj je poduprla prosvjed tih nevladinih udruga i građana u obrani pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ta se stranka protivi gradnji ulazno-izlazne rampe za garažu u Varšavskoj ulici investitora Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.

Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste, pridružene članice Europskih zelenih, izjavila je novinarima kako je 'nevjerojatno zapanjujuće koliko specijalne policije ima uoči večerašnjeg prosvjeda u Varšavskoj ulici kao da očekuju bad blue boyse koji su 1996. poduprli Radio 101, ali tada', kako je rekla, 'nije bilo policije'.

Tot je objasnila da su s jedne strane građani i lokalna samouprava, koji brane teško stečene demokratske slobode odlučivanja u želji da sačuvaju javno dobro i prostor. S druge strane Hoto zida, ustvrdila je Toth, jest 'dubiozni investitor sa sumnjivim kapitalom i zaštitarima kojemu na usluzi stoji gradska i državna vlast sa svojim represivnim instrumentarijem - temeljnom i specijalnom policijom'. 

'Ustrajat ćemo u protestu i zahtjevu'

Ovaj put nije bilo sukoba i izgreda s policijom i zaštitarima koji ih neprekidno čuvaju, a veliki prosvjed najavljen je za 18 sati. 'Mi smo došli ovdje naprosto dati podršku građanima Zagreba da zaustave jedan suludi projekt', rekli su nam građani. 'Samo nebo zna što će se desiti. Dakle, vidjet ćemo. Mi ćemo probati ustrajati u svom protestu i zahtjevima', tvrde prosvjednici.

'Rješavamo križaljke, maloprije smo se igrale na kaladonta, pogađanje bendova. pričamo se, zezamo se, nešto učimo za faks. Ljudi nam donose hranu, sokove. Divni ljudi, hvala im puno', rekle su nam dvije prosvjednice.

>> Aktivisti dežurali u Varšavskoj cijelu noć

>> VIDEO: Prosvjednici odbili prijedlog policije, ostaju cijelu noć

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene