Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijelu noć

Aktivisti dežurali u Varšavskoj cijelu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti su cijelu noć dežurali u Varšavskoj ulici.

Jelena Bikić, glasnogovornica PU zagrebačke za Dnevnik.hr potvrdila je jutros kako je noć protekla mirno, a u Varšavskoj javni red i mir osigurava interventna policija. Mirno prosvjedno dežurstvo u Varšavskoj najavljeno je do 18 sati, kada će se održati prosvjed protiv gradnje ulazno-izlazne rampe za garažu investitora Hoto grupe.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokret Posljednja generacija FOTO/VIDEO Vozači nasrnuli na aktiviste na autocesti, kamere zabilježile okršaj: "Gaze nas, odvlače s prometnice, udaraju i prisilno zadržavaju" Ilustracija u nekoliko gradova Klimatski aktivisti blokirali promet, neki se zalijepili za cestu

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da su aktivisti i građani potpuno ravnopravni sudionici prosvjeda pa su odlučili da se u Varšavskoj ostaje barem do 18 sati, za kada je najavljen prosvjed. Rekao je da su se podijelili u skupine te podsjetio da imaju uredno prijavljeno javno okupljanje u Varšavskoj ulici.

>> VIDEO: Prosvjednici odbili prijedlog policije, ostaju cijelu noć

Aktivisti očekuju da gradonačelnik Milan Bandić posluša jednoglasno donesen zaključak zagrebačke Gradske skupštine da se stane s radovima u Varšavskoj dok ne završe svi upravni sporovi koje su pokrenuli stanari protiv lokacijske dozvole za ulazno-izlaznu rampu, uključujući i onaj koji vodi osnovna škola u toj ulici.

'Nužno je da USKOK odluči o kaznenoj prijavi koju je Zelena akcija i Pravo na grad podnijela 7. travnja ove godine protiv Milana Bandića radi kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti', rekla je odvjetnica Lina Budak.

Policijski načelnik Tomislav Buterin sastao se sinoć s predstavnicima udruge Prava na grad s kojima je razgovarao o mogućem rješavanju konflikata. Posebna pozornost usmjerena je prema prosvjednicima i njihovu rušenju zaštitne ograde gradilišta, što predstavlja opasnost za sigurnost prosvjednika i građana koji onuda prolaze, stoji u priopćenju.

Uz pomoć državnih tijela vlasti i prisile, provodi se grabež i otimanje općega i javnog dobra građana Zagreba u korist privatnog investitora i krupnog kapitala nepoznatog porijekla Zelena akcija Na sastanku je predloženo da se problem riješi nenasilnim putem tako da prosvjednici omoguće da se ograda postavi u prijašnje stanje. Također, prosvjednici su pozvani da se suzdrže od nasilnog ponašanja i remećenja javnog reda i mira, priopćili su iz policije.

'Četverogodišnja serija svinjarija'

Teodor Celakovski iz Prava na grad u intervjuu za Radio 101 kazao je kako se projekt HOTO grupe u Varšavskoj ulici protežira i namješta, provode se nezakonite radnje, a odluke prolaze bez javne rasprave. Situaciju je nazvao 'četverogodišnjom serijom svinjarija'.

Napomenuo je kako na gradskoj postoji razina vlasti koja izdaje dozvole, na državnoj trebaju donositi odluke o propitivanju dozvole, a ministrica je dioničarka IGH (jednog od investitora spornog projekta), što je 'notorna situacija sukoba interesa'.

'Kako se ona može izjašnjavati da je Zelena akcija nekredibilna za raspravu? Prvostupanjska i drugostupanjska tijela imaju interes da ovaj projekt ima dozvole', rekao je Celakovski te dodao da aktivistima ostaje da svojim tijelima brane Varšavsku, no isto tako da su podnijeli dvije kaznene prijave po kojima se postupa, što znači da nisu iscrpljene sve mogućnosti.

'Radove plaćaju građani'

Budući da se radovi za privatni projekt odvijaju na javnoj površini radove će platiti građani grada Zagreba. 'Mi kao građani plaćamo kopanje rupe za rampu, a morat ćemo platiti i njezino zatrpavanje ako upravni sud kaže da se ona nije smjela kopati. Nemamo ništa protiv investicija, ali potrebno nam je civilizirano okružje za investicije', zaključio je Celakovski.

Dao je prijedlog kako riješiti problem na koji se mnogi pozivaju kao argument za izgradnju garaže u centru, a to je zagušenje prometa. 'Samo javnim prometom se može riješiti zagušenje prometnica u centru grada', kaže Celakovski. Pozvao je građane na današnji prosvjed u 18 sati, naponjući akako je to 'jedinstvena prilika za utjecanje na oblikovanje vlastitog grada. To je naše kolektivno pravo i jedinstvena prilika da pokažemo da imamo stav o svom gradu.'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene